1912 resultaten
ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.
ID: 74806 | Bouwkundig element
Doornstraat 290 (Brugge)
De eertijds beplante toegangsdreef naar het kasteel Forreist vertrekt vanaf de Gistelse steenweg. De met steenslag verharde dreef bevat langsheen het rechtlijnige gedeelte geen opgaande dreefbomen, langsheen het zwenkende gedeelte staan enkele opgaande parkbomen, waaronder gewone beuken en bruine beuken. De dieper gelegen voormalige boswachterswoning werd volgens het kadaster omstreeks 1894 gebouwd.
ID: 71856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dudzeelse Steenweg 311-313 (Brugge)
Het kasteeldomein Ten Berge gelegen in een park omgeven door een deels dubbele gracht. Ten oosten situeert zich het omwalde kasteel, ten westen het voormalige neerhof, bestaande uit een conciërgewoning, een voormalig koetsgebouw, een 'paviljoen' en twee achterliggende stallingen. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met overwegend kronkelende lijnen en ondermeer een boomweide. Een dubbele dreef populieren vormt de noordelijke grens van het kasteeldomein. In het park bevindt zich ook houten constructie in neogotische stijl, vermoedelijk een bijenstal.
ID: 79665 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dudzeelse Steenweg 413 (Brugge)
Landhuis toegankelijk via een lange oprijlaan, op historische kaarten weergegeven met de naam Abeledreef. Het landhuis werd reeds in 1576 vermeld, maar het huidig uitzicht is een resultaat van een verbouwing circa 1900. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gevat tussen aandaken. Drie centrale traveeën uitspringend.
ID: 71862 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 540 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een onverhard erf. Achter de toegangspoort leidt een rechte dreef met populieren naar het erf. De toegangspoort is een witbeschilderde, bakstenen muur, afgedekt met een leien aandak, met tudorboogvormige doorgang.
ID: 71863 | Bouwkundig element
Dudzeelse Steenweg 560 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype, dwars gesitueerd op de straat en toegankelijk via lange dreef met populieren. Witbeschilderde baksteenconstructie onder pannen zadeldaken. Typische aaneenschakeling van woonhuis met opkamer; laatst genoemde in een lager volume van twee traveeën, dat in kern opklimt tot de 17de-18de eeuw.
ID: 29996 | Bouwkundig element
Dweersstraat 3-7, Noordzandstraat 57-63, Zilverpand 1-28, 29, Zilverstraat 32-36 (Brugge)
Grootschalig winkelwooncomplex, tussen 1974 en 1979 gerealiseerd door het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse maatschappij voor de Huisvesting naar ontwerp van de Brugse architect Piet Viérin.
ID: 301654 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gemeneweidestraat (Brugge)
De omliggende percelen horend bij de hoeven zogenaamd het Klein Fort van Beieren en de hoeve de Groote Schuure vormen de historische huiskavels bij de beide hoeven en dragen een typerend en historisch constant grondgebruik als graasweide. De huiskavels worden doorsneden door deels bewaarde toegangsdreven.
ID: 71868 | Bouwkundig element
Gemeneweidestraat 61 (Brugge)
Hoeve "De grote schuure" toegankelijk via een lange dreef afgezoomd door populieren. In de ommeloper van Romboutswerve van 1609 vermeld als "hofstede, wylent twee hofsteden" en in 1701 "hofstede met een huysken en hof van plaisance daer op staende".
ID: 74918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard. Kerkhof met traditioneel rechtlijnig planconcept bestaande uit dreven met recent aangeplante linden.