Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 35796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Morel de Westgaver met park

Krekelstraat 12 (Destelbergen)
Classicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en acht traveeën, met zadeldak, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw maar met latere aanpassingen en renovaties. Herenhuis met omgevend park.


ID: 35704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Notax

Kwadenplasstraat 12-16 (Destelbergen)
Omgracht kasteel in bijbehorend park met kasteelhoeve, bijgebouw en toegangspoort nabij de Ledebeek, in de noordwesthoek van de gemeente. In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam Notax wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Begin 17de eeuw zou Notax heropgebouwd zijn tot een kasteel dat typologisch aansluit bij de bescheiden kastelen uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewit bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen onder snijdende schilddaken en lage haakse westvleugel van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 35802 | Bouwkundig element

Landhuis De Kollebloem

Leenstraat (Destelbergen)
Domein van 4 ha 3 a, landschappelijk interessant gebied omwille van de rij zandheuvels parallel aan de straat met een top van 15 m hoogte: vrij goed bewaard overblijfsel van een stuifduinmassief uit het tardiglaciaal.


ID: 35905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Buitenhof met park

Meersstraat 31 (Destelbergen)
Voormalige buitenplaats die minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw, vroeger met een brede enkelvoudige en haast vierkante omgrachting. Heden door park omgeven, deels begroeid, bepleisterd en witgeschilderd kasteel van twee bouwlagen, onder snijdende schilddaken.


ID: 35730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lede

Stationsstraat 92 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen kasteel met eclectische inslag gebouwd in 1887, in omringend park. Kasteel met dubbelhuisopstand, van drie traveeën breed en twee bouwlagen op souterrain, onder mansardedak. Rechter hoek achteraan, uitgebouwd tot een rechthoekige hoektoren onder een steil schilddak. Koetshuis en personeelswoning samen ondergebracht in een pittoresk bakstenen gebouw onder een afgewolfd leien zadeldak midden bekroond door een kleine houten lantaarn.


ID: 35966 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Stas De Richelle

Veerdreef 2-4 (Destelbergen)
Neoclassicistisch kasteel van negen traveeën en twee bouwlagen op onderbouw, onder schilddak, gesitueerd in een kasteelpark en resulterend uit een vergroting waarschijnlijk van midden 19de eeuw van het bestaande kasteel: bewaarde benedenverdieping met bouwkenmerken uit midden 18de eeuw. In het park aanhorigheden uit de 18de en 19de eeuw. Ommuurde rechthoekige moestuin en vroegere ijskelder en resten van de walgracht en van Kasteel ter Kerchove.


ID: 35739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Walboskasteel met park

Walbosdreef 16 (Destelbergen)
Bouw van het kasteel in 1892 door de familie De Keyser ter vervanging van hun ouder, verdwenen kasteel dat waarschijnlijk in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd werd, gelijktijdig met de aanleg van de bewaarde serpentinevijver in het park. Opgefrist bak- en hardstenen kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Twee bouwlagen hoog min of meer rechthoekig kasteel op souterrain.


ID: 135258 | Landschappelijk geheel

Jongenbos

Diepenbeek (Diepenbeek), Hoeselt, Romershoven (Hoeselt), Vliermaalroot (Kortessem)
Het Jongenbos ligt ten noordoosten van het centrum van Vliermaalroot, in het noordelijke gedeelte van Vochtig-Haspengouw. Het reliëf is nagenoeg vlak. Het historishc stabiele bos fungeerde steeds als park- en jachtdomein van het gelijknamige Loonse leengoed. De bouwheer van het huidige kasteel zou zeventigduizend bomen hebben aangeplant als compensatie voor de kap van het toenmalige loofbos, nodig voor de bouw van het kasteel (oa. voor brandhout in de ovens van de steenbakkerij). De vijver achter het kasteel is het resultaat van de kleiwinning voor de bakstenen. Rond het bos heeft het landschap een agrarisch karakter.


ID: 134484 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Groot Asdonk met tuin

Asdonkstraat 39-41 (Diest), Asdonkstraat (Tessenderlo)
De hoeve van Groot Asdonk, met huis van plaisantie, werd rond 1760 door Arnold Cox gebouwd op de 'Brabantse Hoek', een gebied van natte podzolbodems, heide en vennen, op de grens met Tessenderlo-Engsbergen. Cox was jurist en drossaard van Diest, en stamde uit een Maaslands geslacht, waaruit de rentmeesters van Aldenbiezen werden gerekruteerd. Het geheel is omgeven door 'Jardin anglais' of 'anglo-chinois' van 6 hectare ; vermoedelijk aangelegd rond 1810 op oude kleiwinning; verrukkelijk labyrint van eilandjes, landtongen, landengten, kanaaltjes, heuveltjes, uitbundig slingerende paden tussen bemoste walletjes, rododendronmassieven en enkele zeldzame soorten eik.


ID: 213172 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Lust en Rust met tuin

Hellestraat 10 (Diest)
Neotraditionele villa met reminiscenties van de neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1901-1911 bij vrijstaande langgestrekte hoeve uit 1867; villa omgeven door 'extraverte' tuin, circa 3 hectare, met terrassen, balkons en belvedère, vooral bedoeld als waarnemingspunt ten opzichte van het omringende landschap van de Demervallei.