Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2476 resultaten


ID: 78944 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Doornstraat 17 (Damme)
Dieper gelegen woonstalhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1927 ter vervanging van een 19de-eeuws, meer westwaarts gelegen hoevetje, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845). Beboomd en omhaagd voorerf. Eénlagige baksteenbouw met gepekte plint onder mansardedak. Dubbelhuis van drie traveeën getypeerd door rood-wit geschilderde ontlastingbogen van getoogde muuropeningen. Rechts, in voormalige stalgedeelte, nieuwe garage en klein gevelkapelletje.


ID: 78954 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.


ID: 78958 | Bouwkundig element

Pastorie

Dorpsstraat 124 (Damme)
Huidige pastorie, gebouwd circa 1929-1931 als onderpastorie ter vervanging van de oude. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Boven deur rondboognis met gepolychromeerd beeldje van de Heilige Martinus. Ommuurde achtertuin.


ID: 78769 | Bouwkundig element

Snauwaerts kapel

Fort Sint-Donaas (Damme)
"Snauwaerts kapel", kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog voor Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede op initiatief van Frans Snauwaert, die de nu verdwenen achterliggende hoeve bewoonde. Kapelletje van rode baksteen met spitsboognis waaruit het Mariabeeld is verdwenen.


ID: 78876 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Boomgaard

Groteboomgaardstraat 1 (Damme)
Hoeve "De Grote Boomgaard", op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven. Twee parallelle vleugels. Witgekalkt woonstalhuis onder pannen zadeldak. In 1860 wordt ten oosten van dit gebouw een bruine bakstenen wagenschuur aangebouwd. Evenwijdig met deze vleugel wordt in 1870 een houten dwarsschuur.. Oostelijke zijpuntgevel in donkere baksteen met in zwarte baksteen omlijste beglaasde nis met Mariabeeldje. Ten westen tussen beide vleugels, een kleine witgekalkte baksteenbouw: voormalig bakhuis, kippenhok en smidse.


ID: 78877 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Heernisstraat 1 (Damme)
Mariakapelletje aan de ingang van een totaal verbouwde hoeve. 20ste-eeuwse witgeschilderde bakstenen wegkapel, onder leipannen zadeldakje, gepekte plint.


ID: 78772 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Hoogstraat (Damme)
Rode bakstenen altaarkapel gebouwd in 1953 nabij de brug aan het noordeinde van de straat.


ID: 78804 | Bouwkundig element

Wegkapel naast de Sint-Ritakerk

Hoornstraat (Damme)
Cementstructuur in de vorm van een boomstronk ("tronkkapel"), beeld van Onze-Lieve-Vrouw- van-Fatima in een nis. Het beeld wordt bij zijn wijding in 1947 door monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge bij het schoolgebouw geplaatst. Later wordt het naar zijn huidige locatie overgebracht.


ID: 78812 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kasteelstraat 33 (Damme)
Eind 19de- of begin-20ste-eeuws dubbelhuis met gecementeerde neoclassicistisch getinte lijstgevel. Rechts naast de woning, een laag bakstenen poortgebouw met Marianisje in de trapgevel verwerkt.


ID: 78979 | Bouwkundig element

Vrije Lagere Meisjesschool

Kloosterstraat 4A (Damme)
In de tweede helft van de 19de eeuw, wordt een schoolgebouw in 1854 opgericht door pastoor Karel Coppieters en beheerd door de zusters Maricolen uit Brugge. De oude school wordt in 1885 opgesplitst en omgevormd tot drie woonhuizen (nummers 9-11-13). Aan de straatzijde, éénlagige vleugel van veertien traveeën onder pannen zadeldak doorbroken door grote dakkapellen onder platte bedaking. Tussen vijfde en zesde travee, natuurstenen beeldnis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind onder spitsboog en gesculpteerde wapenschilden.