Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 59415 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen van 1871

Burgemeester Nolfstraat 21-23 (Kortrijk)
Imposant geheel van burgerhuizen van 1871, aangepast in 1913. Twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met typische neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 59412 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Burgemeester Nolfstraat 8 (Kortrijk)
Heden arbeidsrechtbank en -auditoriaat. Monumentaal neoclassicistisch enkelhuis met poortrisaliet benadrukt door erker toegevoegd in 1914. In tuin onder meer koetshuis.


ID: 59419 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgemeester Reynaertstraat 17 (Kortrijk)
Burgerhuis getypeerd door gecementeerde en op de begane grond geschilderde lijstgevel. Hoeken op de verdiepingen gemarkeerd door pilasters. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting; venster van tweede bouwlaag met entablement. Aangepaste begane grond.


ID: 59441 | Bouwkundig element

Landhuis

Damkaai 7 (Kortrijk)
Voormalig landhuis, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).  In 1809 weergegeven op een plan voor de aanleg van een riolering. Het landhuis heeft dan een T-vormige plattegrond; er tegenover aan de overkant van een weggetje ligt een aanhorigheid. Ter hoogte van de aanhorigheid is het systematisch patroon van vijvers voor bleekweiden duidelijk zichtbaar, terwijl ter hoogte van het landhuis een systematische aanleg met rechthoekige stroken waarneembaar is (tuin).


ID: 59443 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met tuin

Deerlijksestraat 16 (Kortrijk)
Deerlijksestraat nr. 16. Omwald landhuis met lange erfoprit, reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart (op Ferrariskaart onduidelijk, vermoedelijk wel aangeduid). In oorsprong jachtpaviljoen van één bouwlaag. In 1894: bouw van afsluitingsmuur aan straatzijde met smeedijzeren poort. In 1908 laat de Kortrijkse industrieel C. Destoop-De Poortere een huisje voor de huisbewaarder-tuinier bouwen.


ID: 59464 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis 't Hooghe en park

Doorniksesteenweg 218 (Kortrijk)
Landhuis 't Hooghe, volgens de kadastrale mutatieschets in 1844 op een onbebouwd perceel gebouwd in opdracht van F. Goethals-Delevigne. E. Van Hoonacker vermeldt als bouwdatum 1835. Volgens P. Debrabandere krijgt weduwe F. Goethals-Delevigne in 1884 de bouwvergunning voor het veranderen van de gevels van haar eigendom. Pas op de mutatieschets van 1958 worden de twee bow windows en het overluifeld terras toegevoegd. Park in landschappelijke stijl met vijver en ijskelder, waarbij het voorste gedeelte in 1959 werd heringericht als rozentuin.


ID: 59466 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Doorniksestraat 20 (Kortrijk)
Winkel-woonhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel verticaal geritmeerd door de penanten. Op de tweede bouwlaag rondboogvenster met behouden schrijnwerk; bovenlicht met waaierverdeling.


ID: 59479 | Bouwkundig element

Herenhuis

Doorniksestraat 63, 63F, 36B (Kortrijk)
Herenwoning van circa 1900 naar verluidt opgetrokken naar ontwerp van Henri Maquet (Brussel), in opdracht van industrieel E. Florin. Nu herbergt de woning kantoren. Het ontwerp, dat een representatief voorbeeld is van het oeuvre van Maquet tussen 1884 en 1909, heeft als basis het neoclassicisme gecombineerd met tal van elementen uit de Italiaanse renaissance palazzobouw.


ID: 59483 | Bouwkundig element

Herenhuis

Doorniksewijk 10 (Kortrijk)
Herenhuis van 1876 van vier traveeën en drie bouwlagen naar ontwerp van Leopold De Geyne; aangeduid op de mutatieschets van 1879 samen met magazijn. Onderkelderd enkelhuis onder pannen zadeldak met bepleisterde lijstgevel met bossage op begane grond, in neoclassicistische stijl.


ID: 59484 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Doorniksewijk 12 (Kortrijk)
Neoclassicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag van 1877 gebouwd in opdracht van de Engelsman Adolf Duvivier, die in 1890 de leiding had van de "Linière de Courtrai", een vlasspinnerij in de Gentsesteenweg. Arduinen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In Hoveniersstraat koetspoort en doorgang onder troggewelf tot de binnenkoer.