20953 resultaten
ID: 86297 | Bouwkundig element
Heestertse steenweg 13, Otegemse steenweg 114 (Deerlijk)
Dieper gelegen en dwars op de straat ingeplant (boeren)arbeidershuisje. Volume weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849). Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
ID: 86298 | Bouwkundig element
Heestertstraat 32 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht. Volume weergegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1849. Langgestrekte verankerde en geschilderde bakstenen lijstgevel.
ID: 86299 | Bouwkundig element
Heestertstraat 39 (Deerlijk)
Naam refereert naar het Santa Colommavelt gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Ten zuiden wagenhuis met dwars stalvleugeltje en ten oosten dwarsschuurtje.
ID: 86300 | Bouwkundig element
Heestertstraat 71 (Deerlijk)
Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen. U-vormig gegroepeerd rondom erf met centraal kleiner volume. Ten westen nieuw boerenhuis naar verluidt van 1929. Verzorgde, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder pannen zadeldak. Pad naar boerenhuis gemarkeerd door kapel gedateerd "1949". Afgebroken bergplaatsen.
ID: 86302 | Bouwkundig element
Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".
ID: 86315 | Bouwkundig element
Hoogstraat 103 (Deerlijk)
Notariswoonst uit de jaren 1940, naar ontwerp van architect A. Vandenweghe (Harelbeke), zie gevelsteen. Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel afgelijnd door overstekende houten kroonlijst centraal doorbroken door dakvenster met gebogen fronton.
ID: 86316 | Bouwkundig element
Hoogstraat 109 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten.
ID: 86321 | Bouwkundig element
Hoogstraat 130-136 (Deerlijk)
Voormalige woningen en weverij van de familie Ovelacq. Aangetrokken door de goedkope arbeidskrachten en vakmanschap van de Deerlijkse wevers wordt in 1853 een Belgische tak van het bedrijf Descamps-Ovelacq uit Roubaix, opgericht. In 1920 wordt de fabriek sterk uitgebreid. In 1945 worden het magazijn en de motorweverij kadastraal verenigd tot weverij. Voormalige conciërgewoning. Baksteenbouw van twee bouwlagen.
ID: 86328 | Bouwkundig element
Kapelstraat 5 (Deerlijk)
Pastorie van de parochie Sint-Lodewijk gebouwd in 1859-1860 naar ontwerp van provinciaal architect Dehults. Gelegen tegenover de kerk en aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak aansluitend bij de traditionele typologie van de pastorie.
ID: 86366 | Bouwkundig element
Kerkstraat 218 (Deerlijk)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd schuurtje. Eenvoudige bakstenen lijstgevel uit de eerst helft van de 20ste eeuw, met aflijnende fries met uitgelengd dropmotief.