Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 307763 | Landschappelijk element

Dreef met doorgeschoten haag en kapelboom

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Het pad door de Gallatasbossen wordt geflankeerd door een aantal grote, opgaande zomereiken. Aan de rand van het bos bevindt er zich ook een oude beukenhaag en kapelboom.


ID: 90476 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij Den Anker

Bruggestraat 22 (Ruiselede)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, met 18de-eeuwse kern en achterin gelegen de gebouwen van de voormalige brouwerij "Den Anker". Op deze plaats is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met kleiner volume en twee bijgebouwtjes in de tuin.


ID: 90501 | Bouwkundig element

Het Waakhof

Galgenstraat 6 (Ruiselede)
Oude pachthoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. Ook nog "Van Quathems hof" genoemd naar de familie Van Quathem die de hoeve uitbaatte tussen 1843 en 1988. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) getekend met boerenhuis en schuur, zie huidig. Breed boerenhuis, wellicht met 18de-eeuwse kern, in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een hoge opkamertravee. Verder monumentale dwarsschuur met geïncorporeerde stal.


ID: 90584 | Bouwkundig element

Brug over de Poekebeek

Mortelwalstraat (Ruiselede)
Brug over de Poekebeek, tegenover de voormalige herberg "De Geite" (huidig nummer 12). Op de Atlas der Buurtwegen (1842) loopt de Poekebeek vanaf de kruising met de Grensstraat aan de noordkant van de straat verder richting noord tot de grens met Aalter (Oost-Vlaanderen), waar de Wantebeek in de Poekebeek uitmondt.


ID: 90641 | Bouwkundig element

Goed ter Straten

Poekestraat 83 (Ruiselede)
Achterin gelegen historische hoeve, "Goed ter Straten" toegankelijk via een populierendreef. Afgebeeld als "Tgoet ter Strate" op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Verankerde, witbeschilderde gebouwen onder zadeldaken, eventueel teruggaand tot de 18de eeuw.


ID: 90682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Beukenhof met tuin

Tieltstraat 20 (Ruiselede)
Vrijstaand, statig herenhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin. "BEUKENHOF", zie smeedijzeren opschrift links van de deur. Naar verluidt gebouwd rond 1904-1908, maar zeker vóór 1910, door notaris Jules de Mûelenaere die zich in Ruiselede komt vestigen. Hij bewoont een korte periode het huis Kasteelstraat nummer 17 dat circa 1900 tijdelijk in twee wooneenheden wordt verdeeld. In 1910 verhuist het gezin de Mûelenaere naar de nieuwe woning langs de Tieltstraat. De welgestelde familie bezit een aanzienlijk aantal gronden en boerderijen in Ruiselede.


ID: 90678 | Bouwkundig element

Telefooncentrale van Regie van Telegraaf en Telefoon

Tieltstraat 7 (Ruiselede)
Telefooncentrale van de toenmalige "Regie van Telegraaf en Telefoon". Volgens kadastergegevens wordt het perceel circa 1956 door de RTT aangekocht en het gebouw wellicht eind jaren 1950 opgetrokken.


ID: 90701 | Bouwkundig element

Brug over de Poekebeek

Waterwalstraat (Ruiselede)
Brug over de Poekebeek, deze laatste vormt hier tevens de grens met Kanegem (zie Tielt). In de volksmond de "Zwijntjesbrug". Wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met vlakke overwelving in gecementeerde baksteen en beton. Sierlijke, smeedijzeren balustrade.


ID: 14034 | Bouwkundig element

Wolfshoeve

Molenstraat 31 (Rumst)
Hoeve met sterk verbouwd woonstalhuis met oudere kern, gelegen te midden van weilanden op enige afstand van de straat.


ID: 14011 | Bouwkundig element

Scheepswerf Jannathijs

Nijverheidsstraat 7 (Rumst)
Vervallen scheepswerf met dok.