Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 308000 | Bouwkundig element

Twee pensions

Zeedijk 225, 233 (Blankenberge)
Twee pensions uit het interbellum. Nummer 225, zogenaamd Villa Saint Georges, in historiserende stijl met art-decodetails gebouwd in 1926, naar ontwerp van architect Felix Cosman. Nummer 233 in zuivere art deco.


ID: 45060 | Bouwkundig element

Pension in art deco

Zeedijk 232 (Blankenberge)
Pension uit het interbellum in zuivere art deco, gesigneerd door architect "G. VANSLUYS t/s".


ID: 45061 | Bouwkundig element

Ideal Hotel in art-decostijl

Zeedijk 244 (Blankenberge)
Beeldbepalend art-decohotel gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Van Wijnsberghe en in opdracht van Leopold Vanden Bossche, ook uitbater van "Hotel de la Digue", het huidige "Hotel Miramar". Toen revolutionair qua comfort: iedere kamer uitgerust met bad en toilet.


ID: 45047 | Bouwkundig element

Villa Tosca

Zeedijk 76 (Blankenberge)
Voormalig pension gebouwd begin 20ste eeuw. Gecementeerde trapgevel voorzien van twee gevelbrede, ver vooruitkomende balkons/terrassen. Begane grond verbouwd.


ID: 135297 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Abeek van Bocholt tot Molenbeersel met Stramprooierbroek

Bocholt (Bocholt), Bree (Bree), Kinrooi, Molenbeersel (Kinrooi)
De vallei van de Abeek en het Stamprooierbroek waren tot de tweede helft van de 19de eeuw grotendeels moeras en in gemeen gebruik. Door de aanleg van het afwateringskanaal de Lossing, in combinatie met talrijke afwateringsgrachtjes, probeerde men het gebied te ontwateren voor land- en bosbouwdoeleinden. Ook werd er turf gewonnen in het gebied en waren er viskweekvijvers aanwezig. Later werden nog verschillende ingrepen gedaan in functie van het productief gebruik van de gronden. Momenteel bevinden zich centraal in het gebied hoofdzakelijk laagveenmoerassen, meestal omzoomd door wilgenstruwelen. Verder komen er vochtige en meestal verruigde weidepercelen voor en elzenbroekbossen en eikenbossen. Ook zijn er her en der heiderelicten. Aan de rand van het broek liggen veel weilanden. Ook komen er op de drogere gronden akkers voor.


ID: 135304 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Abeek stroomopwaarts van Bocholt

Bocholt, Reppel (Bocholt), Bree (Bree), Ellikom (Oudsbergen), Grote Brogel (Peer)
De Abeek sneed een smalle vallei uit in het Kempens Plateau. De vallei geeft het stramien aan waarlangs de vestigingen plaatsvonden en vormt hier een smal lint tussen Reppel en het gehucht Over de Beek. Landschappelijk is zij ook de verbinding tussen het kleinschaliger landschap op het plateau en het natter en open grasland- en akkerbouwgebied in de Vlakte van Bocholt. Tot begin 20ste eeuw werd in de Abeekvallei turf gestoken, waarvan sommige turfputten zijn overgebleven en ontwikkeld tot moerassige plaatsen. Er kwamen ook bevloeide, zogenaamde waterbeemden voor. Op de beek lagen tal van watermolens. Reppel is één van de oudste dorpen van de streek. De in 1930-35 afgesneden kanaalarm vormt een ecologisch en landschappelijk waardevol geheel met zijn statige bomenrijen en houtkanten langs de jaagpaden.


ID: 70764 | Bouwkundig element

Watermolen Binkenmolen

Binkermolenstraat 1 (Bocholt)
Watermolen van het middenslagtype op de Abeek. Deze molen was de banmolen van de heer van het aanpalende Gerdingen en Nieuwstad bij Bree. Eerste vermelding in 1437.


ID: 70687 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Breeerweg 19 (Bocholt)
Alleenstaand burgerhuis of voormalige hoeve, uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 70688 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Breeerweg 20 (Bocholt)
Kleine, gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ordonnantie: dwarsschuur/stal-woonhuis.


ID: 70694 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Dorpsstraat 53 (Bocholt)
Gebouwencomplex waarvan het oudste gedeelte het woonhuis schijnt, met een haaks, op de voorgevel aansluitend dienstgebouw. Hoewel het dienstgebouw mogelijk een oude kern heeft, dateert het huidige uitzicht eveneens uit de 19de eeuw.