Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 71635 | Bouwkundig element

Weverij

Bankstraat 63 (Wevelgem)
In oorspong weverij opgetrokken in 1779, zie jaarankers zijgevel. Later verbouwd tot herberg en slagerij met werkruimte. Heden winkel-woonhuis.


ID: 71666 | Bouwkundig element

Samenstel van woningen met vlasschuur

Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 71687 | Bouwkundig element

Roterij

Driemasten 112C (Wevelgem)
Dieper in gelegen voormalige roterij, thans in gebruik als schietstand. Behouden schoorsteen.


ID: 71709 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Heulestraat 146 (Wevelgem)
Dieper in gelegen 19de-eeuws hoevetje aansluitend bij het langgestrekte type. Boerenhuis van vier traveeën en aansluitend rechts stalvleugel en schuur. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 71327 | Bouwkundig element

Brouwerij

Ieperstraat 32 (Wevelgem)
Voormalig brouwerijcomplex bestaande uit een 19de-eeuws woonhuis, brouwerij en mouterij, thans ontmoetingscentrum "de Brouwerij". Voor het eerst vermeld in 1812, in 1869 uitgebreid met mouterij. De brouwwerkzaamheden stopten in 1932, mouterij gesloten in 1968. Vanaf 1984 in handen van de gemeente.


ID: 70988 | Bouwkundig element

Site met vlasschuren en molenromp Denys

Kortrijkstraat 100-106 (Wevelgem)
De aan de straat gelegen vlasschuren zijn opgetrokken voor de Eerste Wereldoorlog. De roodbakstenen trapgevels zijn opengewerkt door licht getoogde muuropeningen. Achter de schuren is het klein roodbakstenen gebouw van de vroegere vlaszwingelarij bewaard. Hier sluit ook de bakstenen molenromp Denys met kern uit 1834 aan, genoemd naar de eigenaarsfamilie. Rond 1880 werd de molenromp verhoogd tot een stellingmolen. Deze romp - samen met Vanbutseles molen de laatste getuige van zeven windmolens die Wevelgem ooit telde - vormt een baken met industrieel-archeologische waarde in het grotendeels verstedelijkte landschap.


ID: 73743 | Bouwkundig element

Hedendaags bedrijfspand

Kortrijkstraat 305 (Wevelgem)
Hedendaags bedrijfspand, opvallend volume in organische stijl. Transparantie door beglaasde gevelvelden met markante, veelhoekige roedeverdeling onder gesloten bedaking.


ID: 71070 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning van jeneverstokerij Wyseur

Kweekstraat 17 (Wevelgem)
Arbeidershuisje uit het midden van de 19de eeuw, voorheen samen met nummers 15 en 17 deel uitmakend van jeneverstokerij Wyseur. Witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Getoogde vensters met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 71022 | Bouwkundig element

Industrieel gebouw

Kweekstraat 3 (Wevelgem)
Voormalig industrieel gebouw, thans in gebruik als garage. Lijstgevel van rode verankerde baksteen met opvallende houten beplanking. Gewijzigde muuropeningen op de begane grond.


ID: 71077 | Bouwkundig element

Tabaks- en sigarettenfabriek De Jager

Lagestraat 9 (Wevelgem)
Opgericht door Fa. R. Nollet-Vanhaverbeke in 1931. Eenvoudige en strakke bakstenen lijstgevel geaccentueerd door het groene voegwerk. Boven de centrale poort arduinen muurnisje met Sint-Antoniusbeeld, geflankeerd door twee toortsen.