Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 302443 | Landschappelijk element

Leipeer

Pastorijstraat 19 (Lummen)
Oude leipeer, tegen een huis van 1894.


ID: 134653 | Landschappelijk element

Boerentuin

Schalbroekstraat 75 (Lummen)
Traditionele elementen van de inrichting van kleine boerderijen: een omhaagde moestuin, bijenkorven en een boomgaard.


ID: 131027 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Schippersstraat (Lummen)
Op een driehoekig grasperkje, omgeven door de Schippersstraat en Genenbosstraat, staat een kapel met bijhorende kapelboom. De kapel werd gebouwd ter ere van een schoolmeester die verdronk tijdens het schooljaar 1926-1927. De opgaande winterlinde (Tilia cordata) die de kapel begeleidt is merkwaardig omdat deze uitgroeit met twee doorgaande koppen. Het geheel is een beeldbepalend object in de omgeving. De linde werd intussen bijgesnoeid omwille van de elektriciteitsdraden en tevens is er ook een nestkast voor uilen opgehangen in de boom.


ID: 131028 | Landschappelijk element

Meerstammige winterlinde

Schippersstraat (Lummen)
Op de hoek van een gewezen kerkhof, bij een restant van de kerkhofmuur staat een winterlinde (Tilia cordata). Deze driestammige kerkhofboom vertoont een natuurlijke meerstammigheid.


ID: 134654 | Landschappelijk element

Villatuin

Schulensebaan 8 (Lummen)
Villatuin, voorheen met inrijhek, bij later achteraan uitgebreid eclectisch huis van 1902; met gazon, bomenrand, struikmassieven en enkele solitaire ­ bomen.


ID: 134655 | Landschappelijk element

Domein Vreebos

St.-Ferdinandstraat 1 (Lummen)
Parkje in landschappelijke stijl, teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw, restant van een voor­malig buiten­goed uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 131957 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag bij moestuin

Aatse Heerweg 4 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Aatse Heerweg is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 27918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Borgtstraat (Maarkedal)
Kleine open wegkapel onder drie linden met ingevlochten kruin (huwelijksent). Bakstenen gebouwtje met pannen zadeldak.


ID: 132003 | Landschappelijk element

Haagbeuken afsluitingshaag bij het Hof te Cattebeke.

Bossenaarstraat (Maarkedal)
Een goed onderhouden scheerhaag van haagbeuk, dienstig als erfafsluiting langs de Bossenaarstraat. De haag begeleid de oude bomenrij van tamme kastanjes.