Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 81739 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Oude Vichtestraat 64 (Deerlijk)
Laag, vrijstaand boerenarbeidershuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, thans uitgebaat als restaurant. Lijstgevel van verankerde, gewitte baksteen. Licht getoogde muuropeningen.


ID: 86392 | Bouwkundig element

Hof de Valleije

Oudenaardse heerweg 167 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) weergegeven als omwalde site met gewijzigde configuratie. In 1901 wordt een cichorei-ast opgetrokken. Lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee hekpijlers met ijzeren hek. Ten noordwesten boerenhuis van 1851. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak. Ten oosten stalvleugel van 1894, uitgebreid tot huidig volume in 1945. Verankerde baksteenbouw onder overstekend zadeldak. Geïncorporeerd wagenhuis. Ten westen vermoedelijk voormalige schuur.


ID: 86399 | Bouwkundig element

Hoeve Siongoed

Paanderstraat 108 (Deerlijk)
Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.


ID: 86397 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Paanderstraat 47 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuis in kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; voorgevel met latere cementering. Getoogde en rechthoekige muuropeningen onder meer met schuiframen.


ID: 86398 | Bouwkundig element

Hof De Kruiskapel

Paanderstraat 90 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen hoeve met L-vormige opstelling. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen hekpijlers. Woonhuis schetsmatig afgebeeld op de het landboek van Deerlijk (1747), opgemaakt door C. Steur. Langgestrekt woonhuis met geïncorporeerde paardenstal ten noorden en dwarssschuur ten oosten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur ten oosten.


ID: 86400 | Bouwkundig element

Hoeve De Biesgracht

Pikkelstraat 68 (Deerlijk)
Op de Atlas der Buurtwegen (1849) afgebeeld met L-vormige opstelling. Hoeve met heden aaneengesloten U-vormige opstelling met vernieuwd woonhuis ten westen. Hoeve aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met ijzeren hek tussen pijlers. Aan de Beverenstraat ijzeren hek. Ten noorden en oosten schuren.


ID: 86413 | Bouwkundig element

Boerenwoning met waterpomp

Pladijsstraat 225 (Deerlijk)
Dieper in gelegen en dwars op de straat ingeplant boerenhuisje. Volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan, maar werd volgens de kadastrale gegevens in 1885 afgebroken en heropgebouwd. Gecementeerde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, met handpomp.


ID: 86424 | Bouwkundig element

Pastorie

Pontstraat 30-32 (Deerlijk)
Voormalige pastorie, heden tweewoonst, opgetrokken in 1755. Op het landboek van 1747 vermeld als "pastorie" en weergegeven als L-vormig volume binnen vierkante omwalling en toegankelijk via houten brugje. Op de Atlas der Buurtwegen vermeld als "Presbytère", een rechthoekig volume gelegen binnen een vierkante omwalling vermoedelijk met poortgebouw.


ID: 86427 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pontstraat 84 (Deerlijk)
Dieper in gelegen boerenarbeiderswoning volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1889. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.


ID: 86435 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.