Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 131177 | Landschappelijk element

Solitaire bruine beuk in kasteeldomein Ortegat

Belselestraat 2 (Waasmunster)
De solitaire bruine beuk bevindt zich op het kasteeldomein Ortegat, op de hoek van de Belselestraat en de Hoogstraat ten noorden van het centrum van Waasmunster. De boom maakte deel uit van de site van de abdij Roosenberg, die in 1797 werd afgebroken. Het kasteeldomein waar hij toe behoort dateert van circa 1814.


ID: 88437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 88518 | Bouwkundig element

't Oud Hoefje

Koningin Astridstraat 16 (Waasmunster)
De hoeve van het langgestrekte type klimt op tot de eerste helft van de 19de eeuw met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw; aansluitend bedrijfsgebouw met stal en schuur, onder een doorlopend pannen zadeldak. De hoeve vormt een zeldzaam overblijfsel van de schaarse boerenhuisbouw op de wijk Heide.


ID: 133353 | Landschappelijk element

Kapellinde Sombeke

Veldstraat (Waasmunster)
Naast het Onze-Lieve-Vrouwkapelletje in een bocht van de Veldstraat is een opgaande zomerlinde aangeplant. Het kapelletje dateert uit 1950 en heeft zijn naam gegeven aan de nabijgelegen Kapelwijk.


ID: 130001 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Akkerstraat (Wachtebeke)
Het betreft een knotbomenrij van zwarte els, die zich op de grens van een naaldbos en een weiland bevindt en de donderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio.


ID: 130002 | Landschappelijk element

Houtkant van zwarte els langs Merensloop

Akkerstraat (Wachtebeke)
Tussen de Akkerstraat en de N49 bevindt zich een weiland met een beekbegeleidende houtkant van Zwarte els.


ID: 131638 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij dorpswoning

Langelede 94 (Wachtebeke)
Twee gekandelaarde linden aangeplant aan de straatzijde van een dorpswoning (mogelijk een vroegere herberg). Onder de bomen kon men vertoeven in de schaduw en genieten van een frisse pint.


ID: 207242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deerlijkseweg 35 (Waregem)
Dieperin gelegen historische hoeve, ten noordwesten van de samenvloeiing van de Hooi-, Gaver- en Potegembeek. Het boerenhuis, de bergschuur, stalling, wagenhuis en ovenbuur zijn beschermd als monument.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 207363 | Bouwkundig element

Christusbeeld

Kalkhoevestraat (Waregem)
In de volksmond zogenaamd "De gekruiste ons Heere", gelegen op de hoek van de huidige Kalkhoevestraat en een voormalig zijtracé.