Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 71101 | Bouwkundig element

Tapijtweverij New franco Belge

Leiestraat 30, 40 (Wevelgem)
Tapijtweverij New Franco Belge vestigde zich in 1923 in Wevelgem en breidde in 1953 uit met een kaardwolspinnerij. Van de grootschalige site bleven de volgende onderdelen bewaard: de gevels en structuur van het spinnerijgebouw met werkplaatsen van 1953, bestaande uit een opeenvolging van parallelle beuken onder sheddaken en met in de straatgevel een muurkapel in een omlijsting van zwarte baksteen, fragmenten van straatgevels en omheiningsmuren langs de noord- en oostzijde van de site, en een fabrieksschoorsteen.


ID: 71195 | Bouwkundig element

Herberg In Cuba

Nieuwe Markt 19 (Wevelgem)
Diephuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw, voormalige herberg "In Cuba", deel van de vlascoöperatieve de "Samenwerkende Maatschappij der Vlasfabriekanten te Wevelghem", opgericht in 1899, tevens eerste zwingelarij die elektriciteit als drijfkracht gebruikte. Tuitgevel met bekronende bolornamenten, rode baksteen verfraaid door het gebruik van zwarte baksteen en sierankers.


ID: 71199 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw

Nieuwe Markt 33, 33A (Wevelgem)
Vermoedelijk voormalig bedrijfsgebouw uit het begin van de 20ste eeuw. Onderkelderd gebouw van gediversifieerde baksteen, horizontaal geleed door doorgetrokken vensterregisters.


ID: 71444 | Bouwkundig element

Hoeve met roterij

Overheulestraat 189 (Wevelgem)
Dieper in gelegen hoeve uit het begin van de 20ste eeuw met bewaarde roterij, nu in gebruik als opslagruimte.


ID: 71257 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij de Wijnberg

Roeselarestraat 180/1 (Wevelgem)
Voormalige jeneverstokerij, thans in gebruik als woonhuis. Verankerde bakstenen puntgevel, zijgevel verfraaid door muizentandfries en getypeerd door verjongende steunberen.


ID: 71246 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Roeselarestraat 59 (Wevelgem)
Dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken in opdracht van vlasfabrikant en -handelaar H. Demunck-Vancraeynest. Volgens de literatuur zijn zwingelarij en vlasschuur achter de woonst bewaard.


ID: 71447 | Bouwkundig element

Weverij van de familie Vantomme

Rozenstraat 5 (Wevelgem)
Voormalige weverij van de familie Vantomme uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gesigneerd in plint door "J. ROOSE KORTRIJK". Lijstgevel van rode baksteen, vijf traveeën gevormd door lisenen. Rechthoekige muuropeningen, ijzeren vensters met kleine roedeverdeling.


ID: 213821 | Bouwkundig element

Burelen en conciërgewoning van weverij

Spoorwegstraat 65 (Wevelgem)
Burelen en conciërgewoning van weverij "Plush", gebouwd in 1929-1930.


ID: 71294 | Bouwkundig element

Vanbutseles molen

Vinkestraat 9 (Wevelgem)
Vanbutseles molen is een stenen stellingmolen van 1850-1851. Deze korenmolen - en aanvankelijk ook oliemolen - is vernoemd naar bouwheer Richard Vanbutsele.