Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 71495 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Warandestraat 78 (Wevelgem)
Alleenstaand, onderkelderd burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis met lijstgevel van rode baksteen met hoekpilasters. Gevel horizontaal benadrukt door doorgetrokken waterlijsten. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk op de tweede bouwlaag. Naast- en achtergelegen bedrijfsgebouwen.


ID: 71507 | Bouwkundig element

Windmolensite De Grote Macht

Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.


ID: 40855 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij De Kam

Beekstraat 172 (Wezembeek-Oppem)
Gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Jan Baptist Overloopstraat. Brouwerij vermeld sedert de 15de eeuw, huidige gebouwen sterk gerestaureerd, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 134145 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Burbure

Sint-Pietersplein 2 (Wezembeek-Oppem)
Domein, circa 20 hectare, met ommuurde moestuin en vrij goed bewaard vroeglandschappelijk park, in 1811 aangelegd in een bronnenrijke beekvallei rond een neoclassicistisch verbouwd 'huis van plaisantie' uit de tweede helft van de 16de eeuw, in 1902 traditionalistisch gerestaureerd; monumentale moerascipressen.


ID: 76541 | Bouwkundig element

Café Zaal Astrid

Anker 40 (Wichelen)
Café "Zaal Astrid", met schutterslokaal, voorheen met dans- en feestzaal, volgens het kadasterarchief huis en werkhuis gebouwd in 1934 voor schoenfabrikant F. Migerode.


ID: 76545 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwershuis

Boeygem 3, 1A (Wichelen)
Hoeve met brouwershuis, bijhorend vroeger brouwerijgebouw met ijsfabriekje en weverijgebouw. Gebouwencomplex met semigesloten aanleg rondom een onregelmatige vijfzijdige binnenplaats, een aanleg die al bestond in de eerste helft van de 19de eeuw met uitzondering van de vleugel ten oosten aan de straatzijde.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 77633 | Bouwkundig element

Blekerij

Brugstraat 60 (Wichelen)
Voormalige blekerij van de mechanische wasserij van J. Verdonck. Oprichting van een blekerijgebouw en schouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1925 door J. Verdonck, rechts achteraan in zijn tuin.


ID: 76562 | Bouwkundig element

Café A. Van Alboom Wagenmakerij - Schrijnwerkerij

Dorpstraat 114 (Wichelen)
Café, volgens gevelopschrift "A. Van Alboom Wagenmakerij - Schrijnwerkerij", volgens het kadasterarchief gebouwd in 1933.


ID: 76558 | Bouwkundig element

Klooster van Serskamp

Dorpstraat 53, 53A (Wichelen)
Klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, toegewijd aan de Heilige Elisabeth van Hongarije, en lagere school. Voorheen herenhuis met stokerij. Aan de straat gelegen klooster, vermoedelijk van midden 19de eeuw. Van de vroegere mouterij werden vier klassen gemaakt. Rechts voor het klooster toegevoegde aanbouw met kapel.