Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 86574 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deken Darraslaan 96 (Tielt)
Hoeve met voorerf aan de straatzijde, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, in U-vorm rond onverhard en beboomd erf. Aan noordzijde van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Langsheen de Holdestraat, begroeide half ondergrondse bakstenen aardappelkelder en bakstenen stalgebouw.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 86593 | Bouwkundig element

't Goed ten Hooghe

Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 86595 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Egemsesteenweg 98 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen en restant van walgracht aan de westzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); boomgaard aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). Woonhuis (1870) ten oosten van het erf, in baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Ten noorden en zuiden van het erf, parallelle bakstenen schuur en stal.


ID: 87095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ervestraat 1 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met landgebouwen minimaal teruggaand tot 1830 en boerenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Onverhard begraasd erf, toegankelijk via korte oprit en langs ijzeren hek tussen betonnen pijlers, afgesloten met haag. Aan noordwestzijde van het erf een bakstenen boerenhuis van zes traveeën onder pannen zadeldak. Aan zuidoostzijde van het erf een schuur met stallen en ten noorden van het boerenhuis bevindt zich een klein bijgebouw, vermoedelijk het stalrestant van het vroegere woonhuis.


ID: 86601 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Feestewegel 38 (Tielt)
Woonhuis met voortuintje, gebouwd volgens kadaster in 1894 door Constant Simoens, landbouwer uit Tielt. Vrijstaand woonhuis met L-vormig grondplan op deels omhaagd perceel. Voortuintje omheind door fraai hoog smeedijzeren hek met gebogen belijning op laag bakstenen muurtje. Eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 86611 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen  in eclectische stijl

Felix D'Hoopstraat 115 (Tielt)
Dubbelwoonst in eclectische stijl met traditionele inslag, opgetrokken "ANNO 1905" (zie cartouche rechts); het linkerhuis als verbouwing van een in 1866 opgetrokken woonst.


ID: 86640 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Gruuthusestraat 26 (Tielt)
Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neo-Vlaamse renaissancestijl, "GEBOUWD IN HET JAER 1906" (zie gevelcartouche). Baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder parallelle zadeldaken met verspringende nok.


ID: 87098 | Bouwkundig element

Goet te Olsene

Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.