Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 87205 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Henri D'Hontstraat 55 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, opgericht in 1892, bestaande uit een boerenhuis en landgebouw. Volgens kadaster rond 1926 uitgebreid met een achtergelegen stalgebouw met zomerkeuken.


ID: 87021 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen

Hogenhovestraat 36 (Tielt)
Burgerwoning met bedrijfsgebouwen, verbouwing met cottage-invloeden uit 1922 van een 19de-eeuws sober neoclassicistisch breedhuis. Woonhuis van drie traveeën in donkerrode baksteenbouw met later aangebouwde erkertravee ten zuiden, onder zadeldaken. Erf ten noorden van het woonhuis in losse verharding, afgesloten van de straat door een magazijn en omheining in gewapend beton, toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee cilindrische bakstenen erfpijlers. Magazijngebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken


ID: 86649 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondstraat 53 (Tielt)
Hoeve in kern opklimmend tot minimaal het laatste kwart van de 18de eeuw. Geschilderd ijzeren hek als toegang naar deels verhard erf. Aan de straatzijde, eenlagig woonhuis (1911) van vijf traveeën onder zadeldak. Ten westen van het erf, deels beplankt haaks bakstenen schuurgebouw (1884) onder zadeldak met lichte dakoverstek. Ten noorden van het erf, het oorspronkelijk woonhuis omgevormd tot landgebouw. Ten westen van het erf, deels beplankt haaks bakstenen schuurgebouw (1884) onder zadeldak. Verbouwde bakstenen stal aan oostzijde.


ID: 86686 | Bouwkundig element

Huis Denys

Ieperstraat 23-25 (Tielt)
Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1905 door Richard Denys en van 1920 tot 2005 in gebruik als bankfiliaal. Imposant dubbelhuis van drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak. Links (nummer 25), dienstgebouw van twee smalle traveeën inspringend ten opzichte van de rooilijn en afgescheiden van de straat door voortuintje met sierlijk smeedijzeren hek. Dominerend rond ingebouwd hoektorentje waarop achthoekige uitkijk; bekronende peerspits met houten beschaliede daklichten.


ID: 87026 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Jules Van Ooststraat 12 (Tielt)
Eénlagige dorpswoning, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder nieuw zadeldak. Klein voortuintje, afgesloten door ijzeren hekwerk.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 87114 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met herberg

Kanegem-Dorp 16-18 (Tielt)
Voormalige brouwerswoning met herberg, waarvan nummer 16 heden in gebruik als bakkerij, gelegen aan noordzijde van het dorpsplein en op de hoek van Kanegem-Dorp met Keizerstraat. Huidige volumes dateren grotendeels uit circa 1880, maar in kern mogelijk opklimmend tot het begin van de 17de eeuw. Breedhuis (nummer 18) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tuin aan achterzijde afgesloten met fraai ijzeren hekwerk. Bakkerij (nummer 16) met gelijkaardige bepleistering en geriemde vensteromlijstingen, houten gootlijst, gecementeerde oostgevel, naoorlogse winkelpui in breuksteen met afgeschuinde hoektravee.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 86713 | Bouwkundig element

White House

Kasteelstraat 120 (Tielt)
Half vrijstaand neoclassicistisch herenhuis zogenaamd "WHITE HOUSE", samen met een stoomzeepziederij en een klein bijgebouw opgetrokken in 1911 in opdracht van de Tieltse handelaars en broers Emiel en Mamert Dumont. Hun zaak is vanaf 1913 gekend als "Dumont Frères", later zogenaamd "Oliefabrieken Dumont en Zoon".