Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 216731 | Bouwkundig element

Sint-Annapaviljoen met dienstwoning

Grote Hutsesteenweg 121 (Sint-Genesius-Rode)
Paviljoen volgens bouwaanvraag van 1950 en dienstwoning van 1952 opgetrokken in eclectische stijl.


ID: 40611 | Bouwkundig element

Villa Dirickz

Maria Joannalaan 28-30, 28B (Sint-Genesius-Rode)
Modernistische villa ontworpen door Marcel en Henri Leborgne, bouwaanvraag voor de villa met chauffeurswoning van 1931, tuinaanleg met kastanjedreef van de hand van Lucien Boucher.


ID: 40615 | Bouwkundig element

Station Sint-Genesius-Rode

Stationsplein 20 (Sint-Genesius-Rode)
Aan een gekasseid voorplein gelegen station in neo-Vlaamserenaissance-stijl, kadastraal geregistreerd in 1874, met nog aanwezige betonnen afsluiting en een seinhuis van 1888.


ID: 40620 | Bouwkundig element

Café-restaurant van Zevenbronnen

Zevenbronnen 6 (Sint-Genesius-Rode)
Eenvoudig volume met aan de straat gevelbreed houten balkon waarop deurvensters uitgeven, kadastraal geregistreerd in 1894.


ID: 135192 | Landschappelijk geheel

Stropersbos

Sint-Gillis-Waas (Sint-Gillis-Waas), Kemzeke, Stekene (Stekene)
Het Stropersbos bevindt zich te noordoosten van Stekene. In de vroege middeleeuwen was dit gebied bedekt door het Koningsforeest. Op initiatief van de graaf van Vlaanderen is dit gebied ontgonnen door abdijen, plaatselijke heren en particulieren. Het gebied omvat verschillende cultuurhistorische elementen uit de periode 14de-17de eeuw. In het begin van de 18de eeuw wordt ter hoogte van de Parmavaart een verdedigingslinie opgetrokken. Geleidelijk aan raakt het hele gebied bebost (18de-19de eeuw).


ID: 301273 | Landschappelijk element

Baanvak Sint-Niklaas - De Klinge op voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen

Sint-Gillis-Waas, Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Sint-Niklaas (Sint-Niklaas)
Het baanvak Sint-Niklaas - De Klinge bevindt zich op de voormalige spoorlijn Mechelen - Terneuzen, die werd aangelegd tussen 1868 en 1871. Dit baanvak, gebruikt als fiets- en wandelpad, vormt één van de laatste onverharde verlaten spoorzates van het Waasland.


ID: 301496 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Pauwels

Bakkersdreef, Beekstraat, Brouwershof, Dries, Ettingestraat, Gentstraat, Herdershof, Heuldonk, Hof ter Vierschaar, Klapdorp, Kruisputwegel, Meulenberg, Pastorijstraat, Pastorijwegel, Potterstraat, Schoolwegel, Wallenhof, Zandstraat (Sint-Gillis-Waas)
De dorpskom van Sint-Pauwels wordt bepaald door een driehoekige met gras begroeide en beboomde dries. Ten noorden liggen onder andere de parochiekerk Sint-Paulus, het kerkplein, de pastorie en de Roomanmolen.


ID: 15805 | Bouwkundig element

Wachthuis

Holstraat 3 (Sint-Gillis-Waas)
Spoorweg-wachthuisje uit vierde kwart 19de eeuw van het door de Belgische Staat opgelegde standaardtype, aan de voormalige spoorlijn Moerbeke-Sint-Gillis. Gewit bakstenen gebouwtje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak.


ID: 14762 | Bouwkundig element

Steenbakkerij De Vrede

Kattestraat 10 (Sint-Gillis-Waas)
Voormalige steenbakkerij "De Vrede", naar verluidt eind 19de eeuw opgericht door de familie Weemaes en vlak na de eerste wereldoorlog overgenomen door de vennoten Cornelis, Rooms en De Bock. Sinds 1971 buiten werking.


ID: 14781 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkstraat 37 (Sint-Gillis-Waas)
Alleenstaand herenhuis met omheinde voortuin waarin monumentale rode beuk en twee esdoorns. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw aangepast. Achtertuin met vijver