Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 86706 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen uit het interbellum

Kasteelstraat 21-23 (Tielt)
Ensemble van twee interbellumwoonhuizen gebouwd in 1928 naar ontwerp (1925) van architect Vandenberghe (Oostrozebeke) in opdracht van de Tieltse handelaar Jules Vande Walle, die tevens aan de noordzijde een groot haaks bijgebouw laat optrekken. In 1958 laten de erfgenamen het geheel opsplitsen in twee eigendommen en aan de noordzijde een woonhuis met vooruitspringende rooilijn bouwen.


ID: 87039 | Bouwkundig element

Hoeve aan de noordzijde van de weg

Kazernestraat 14 (Tielt)
Hoeve, gelegen aan de noordzijde van de weg, met geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op de Ferrariskaart (1770-1778). De landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) gaan minstens terug tot circa 1830, zie primitief kadasterplan.


ID: 87130 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Keizerstraat (Tielt)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten noorden van de pastorie. Aangelegd circa 1953 op grond van de voormalige pastorietuin, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de kerk gelegen was. Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats in twee velden, afgelijnd met haagjes. Enkele oudere graftekens zijn van op het oude kerkhof overgebracht en gegroepeerd aan zuidoostzijde. Verder voornamelijk 20ste-eeuwse graven met gebruik van hardsteen- en marmersoorten. Verder een strooiweide met columbarium, kinderbegraafplaats, calvarie en drie oorlogsgedenktekens gelegen in grasperkje onder esdoorn. Centraal een gedenksteen met kruis voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 87132 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keizerstraat 23 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan de schuur mogelijk opklimt tot het midden van de 18de eeuw, zie voorkomen op landboek Kanegem (1762). Volgens kadaster wordt in 1929 het oude woonhuis afgebroken en daarnaast een nieuwe woning gebouwd.


ID: 86721 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkebosstraat 11 (Tielt)
Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erf met losse verharding en bomen omgeven door meidoornhaag. Eenlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak.


ID: 86719 | Bouwkundig element

Hof te Kerkebosch

Kerkebosstraat 3 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk. Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met bomen en poel. Ten noordwesten van het erf woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel. Aardappelkelder. Enkele nieuwe loodsen.


ID: 86760 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Kerkebosstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes van woonhuis met aangebouwde stal en enkele bijgebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf en poel aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats van een ouder bijgebouw. Het oorspronkelijk woonhuis is heden ingericht als stal, doch blijft als 18de-eeuwse volume vrij gaaf bewaard.


ID: 86720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kerkebosstraat 5 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie parallelle hoevegebouwen met losstaand bakhuisje aan oostzijde weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 87217 | Bouwkundig element

Maalderij en cichorei-ast

Klokkestraat 11 (Tielt)
Voormalige maalderij en cichorei-ast, daterend uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, en waar zich in de periode 1836-1943 de "Klokkemolen" bevindt.


ID: 86786 | Bouwkundig element

Hoeve

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.