Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 29454 | Bouwkundig element

Neogotisch administratiegebouw

Markt 1 (Brugge)
Neogotisch hoekpand naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1908 en opgetrokken in 1910-1914. Bijhorende conciërgerie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge) van 1925 met integratie van arduinen klokgevel van 1732 afkomstig van de Markt, zie Philipstockstraat nummer 2.


ID: 29455 | Bouwkundig element

Provinciaal Hof

Markt 3 (Brugge)
T-vormig gebouw in neo-Brugse stijl met representatieve westvleugel als dominant, centraal element van de oostelijke Marktzijde; de oostelijke achtervleugel met vergaderfunctie is omgeven door een kleine binnenplaats en tuin aansluitend bij die van de ambtswoning van de gouverneur; in de zuidwestelijke oksel van beide vleugels bevindt zich het deels ingebouwde trappenhuis met de staatsietrap.


ID: 29457 | Bouwkundig element

Belfort-Hal

Markt 7, Oude Burg 2A-D, 2F, Wollestraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen; imposante constructie gemarkeerd door het belfort en voorzien van een ruime binnenplaats. De hallen en het belfort werden als één geheel gebouwd na de brand van 1280. Het complex weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.


ID: 82071 | Bouwkundig element

Kasteel de la Faille

Minnewater 4 (Brugge)
Het kasteel de la Faille is een landhuis in neogotische/ neo-Brugse stijl, naar ontwerp van architect Charles De Wulf (Brugge) gebouwd in 1893.


ID: 77424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef

Moerkerkse Steenweg 192 (Brugge)
Moerkerkse Steenweg nr. 192. Georiënteerde parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing en de Heilige Jozef. Vroeg voorbeeld van rijpe neogotiek. Centrale en vrij geïsoleerde ligging op een verhoogde site in de dorpskern.


ID: 77440 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapelletje op de Berg met lindes

Moerkerkse Steenweg 395 (Brugge)
Mariakapelletje gelegen ten oosten van de nu verdwenen meisjes- en kantklosschool en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Het complex werd opgericht tussen 1843 en 1847 op een stuk grond gelegen op het gebied "De Bergen", een hoger gelegen zanderig stuk tussen Moerkerkse Steenweg, Doornhut en Brieversweg. De kapel wordt geflankeerd door twee lindes.


ID: 29659 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jakob

Moerstraat 1 (Brugge)
Georiënteerde, in kern vroeggotische bakstenen hallenkerk met 13de-eeuwse kern en met zware kruisingstoren uit de 14de eeuw.


ID: 29492 | Bouwkundig element

Burgerhuis en pastorie

Moerstraat 26-28 (Brugge)
Twee diephuizen, achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn, met klein voorplein afgesloten door middel van een smeedijzeren hek op arduinen basis; drie/vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 83378 | Bouwkundig element

Stadswoning

Molenmeers 29 (Brugge)
Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijke 17de-eeuwse trapgevels, in 1881 worden de geveltoppen vervangen door twee dakkapellen met driehoekig fronton en klauwstukken, waarvan de huidige vermoedelijk kopie van zijn. In de ommuurde tuin met uitgang in de Sint-Annakerkstraat, tuinhuis uit de 16de eeuw.


ID: 82361 | Bouwkundig element

Pastorie

O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid 2 (Brugge)
Pastorie gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) en deel uitmakend van de nieuwe aanleg tussen het Hof Arents en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond van één en twee bouwlagen onder zadeldaken (leipannen), met zijgevel aan de tuin achter het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, en Reiegevel.