Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1665 resultaten


ID: 78335 | Bouwkundig element

Pastorie met versterkte kelder

Zannekinstraat 18 (Diksmuide)
Voormalige pastorie met voortuin. Voor de Eerste Wereldoorlog gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ruime voortuin met toegangspoortje en wellicht ook brug over de omwalling. Na de oorlog heropgebouwd op een betonnen militaire post uit de oorlog. Zowel het volume als het poortje worden hernomen in de heropgebouwde pastorie, de omwalling werd echter gesupprimeerd.


ID: 39058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Verlosser

Brusselstraat 647-649 (Dilbeek)
Eclectisch landhuis uit neotraditionele bak- en zandsteen in ommuurd domein op het hoogste punt van Sint-Ulriks-Kapelle. Gebouwd in de jaren 1880 met vergrotingen uit de jaren 1930, omringd door een park van 7 hectare in laat-landschappelijke stijl. In het domein liggen nog verschillende bijgebouwen: ten noordwesten van het landhuis tegen de Brusselstraat ligt een voormalige aalmoezenierswoning, ten noorden ligt de voormalige oranjerie met stal en koetshuis, een voormalige duiventil ligt tussen het landhuis en de oranjerie, ten noordoosten werd circa 1960 een noviciaat opgericht, ten oosten het bijgebouw "les treize colonnes", verspreid in het zuidelijk parkgedeelte liggen nog twee vogelkooien, een bunker en een kapel.


ID: 215611 | Bouwkundig element

Oeverbunker 41 Grensstelling Zuid-Willemsvaart

Kanaalstraat (Dilsen-Stokkem)
Oeverbunker opgetrokken in het interbellum op de westelijke oever van de Zuid-Willemsvaart en deel uitmakend van de Grensstelling of Vooruitgeschoven stelling die een invasie vanuit Duitsland moest tegenhouden.


ID: 135227 | Landschappelijk geheel

Het Leen

Eeklo (Eeklo), Oostwinkel, Waarschoot (Lievegem)
In de 13de eeuw werden de turf- en veengronden in Het Leen ontgonnen. Uit het veen werd in de Altenahoeve van het Sint-Janshospitaal zout gewonnen en via de zoutweg door de Leenbossen naar Gent vervoerd. Het Goed te Breebroek is een site met walgracht die teruggaat tot de 13de-eeuwse ontginningen. In de 18de eeuw liet gravin Maria-Theresia in 'Het Leen’ bossen aanplanten en kilometers sloten graven. Op de hogere stukken tussen de sloten in werden bomen aangeplant. In 1937 werd het domein door de Belgische staat ingericht als munitieopslagplaats. De door het leger aangelegde betonbanen in het bos doen nu dienst als wandelpaden. De vele vijvers zijn een resultaat van graafwerken voor het oprichten van aarden wallen bij munitiedepots. Het huidige provinciaal domein ‘Het Leen’ is grotendeels bebost met gemengd loofhout.


ID: 301057 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Balgerhoeke 32 (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Balgerhoekestraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 47622 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Boterhoek (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 47628 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Ketsebroeken (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301058 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Krekelmuit 16 (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken net ten noorden van de voormalige spoorlijn 58 op het gehucht Krekelmuit, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301060 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost spoorlijn 58

Leopoldlaan (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de voormalige spoorlijn 58, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.


ID: 301063 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Leopoldlaan 44 (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Leopoldlaan als onderdeel van de 'Hollandstellung'.