2457 resultaten
ID: 78866 | Bouwkundig element
Weststraat (Damme)
Neogotische kapel voor Sint-Jozef, horend bij het ten westen gelegen landgoed. Sinds begin 19de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig. De huidige kapel werd gebouwd in 1870 voor de familie Verhulst, die sinds 1775 eigenaars waren van het goed en reeds in 1827 investeerden in het herstel van de kapel. Rode bakstenen kapel onder leien zadeldak met aandaken.
ID: 78863 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weststraat 14 (Damme)
Het "Kasteel Altena" is een kasteeldomein dat teruggaat op een middeleeuwse opperhof-neerhof-site met dubbele omwalling. Het huidige kasteel is een interbellum landhuis gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Alphonse De Pauw, gelegen in een 19de-eeuwse parkomgeving met tot vijver verbrede oude walgracht. In de tuin is een ijskelder aanwezig; rode bakstenen hekpijlers markeren de toegang tot de dreef. Langs de dreef wordt in 1928 een kapelletje opgericht.
ID: 78750 | Bouwkundig element
Zuiddijk (Damme)
Wegkapelletje bij thans gerenoveerde 18de-eeuwse hoeve, ook zogenaamd "Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Hulsterlo", naar een verdwenen Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de kruising met de Oude Sluissedijk (zie Hulsterlo). Witgekalkt bakstenen kapelletje met gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 79012 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zwaanstraat (Damme)
Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels.
ID: 79013 | Bouwkundig element
Zwinstraat (Damme)
Gelegen op de hoek van Kerkweg. Onze-Lieve-Vrouwkapel gebouwd in 1954, zie jaartalsteen boven toegang, onder impuls van de Sijseelse pastoor Jozef Berten. Naar verluidt opgetrokken met recuperatiemateriaal afkomstig van de oude hoeve "Bresende" op het grondgebied van Donk (Maldegem). Eenvoudige bakstenen kapel met sokkel deels in breuksteen onder leien zadeldak.
ID: 214175 | Bouwkundig element
Blankenbergsesteenweg (De Haan)
De kapel is circa 1895 als bedanking gebouwd op grond van de hoeve zogenaamd "Sainte-Marie".
ID: 214201 | Bouwkundig element
Drift (De Haan)
Gebouwd in 1880 door de familie Soetaert als bedanking voor een bekomen weldaad.
ID: 214278 | Bouwkundig element
Polderstraat (De Haan)
Bedevaartkapel, in 1938 opgericht als devotiekapel naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing.
ID: 214291 | Bouwkundig element
Zandstraat (De Haan)
Kapel gewijd aan de Heilige Antonius van Padua. In 1908 gebouwd bij de hoeve "KAPELHOF". Opdrachtgeefster is barones Theresia Maria Bethune uit Marke, toenmalige eigenaar van de hoeve.
ID: 16279 | Bouwkundig element
Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.