Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1849 resultaten


ID: 78244 | Bouwkundig element

Duitse bunker Dodengang

Ijzerdijk (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, net ten noorden van de beruchte 'Dodengang'.


ID: 213594 | Bouwkundig element

Redoute Elisabeth IJzerdijk

Ijzerdijk (Diksmuide)
Betonnen restanten van de 'Redoute Elisabeth' uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de IJzerdijk (amper enkele meters van de IJzer verwijderd), ter hoogte van de Jagersstraat, in de berm voor het woonhuis nummer 31.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 78043 | Bouwkundig element

Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Ijzerheemplein, Willem Telllaan (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt in de onmiddellijke omgeving van het IJzerheemplein een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd.


ID: 78482 | Bouwkundig element

Observatie- en mitrailleurpost

Kastanjeplein (Diksmuide)
Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in de (restanten van de) voormalige pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bijkomende etage op de toren toegevoegd.


ID: 78204 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost II. Stellung

Klerkenstraat 2 (Diksmuide)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse tweede stelling. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917 in een bestaand bakstenen gebouw. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen.


ID: 78091 | Bouwkundig element

Villa met Duitse militaire posten

Koning Albertstraat 39 (Diksmuide)
Grootschalig wederopbouwpand uit de jaren 1920, ontworpen door Jozef Viérin in samenwerking met Lucien Coppé. Ondanks de ligging in een straat met aaneengesloten bebouwing, heeft dit pand de allure van een villa met cottage-inslag, zie de voortuin, het volumespel met schild- en zadeldaken, en de bow-window. In de tuin zijn deels bakstenen, deels betonnen militaire posten uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die deel uitmaakten van het steunpunt Diksmuide.


ID: 78574 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Kortewildestraat (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, met twee rechthoekige ruimtes en een aanbouw met een mangat.


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.