Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4491 resultaten


ID: 133157 | Landschappelijk element

Opgaande Oosterse plataan als hoekboom

Heiken (Bilzen)
In de spitse hoek van een perceel is boven op een wegtalud langs de straat met de naam Heiken een plataan geplant als hoekboom.


ID: 308458 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Jazz Bilzenplein (Bilzen)
De beuk stond voor een tuinprieel. De beuk en het tuinprieel maakten deel uit van de tuin van de ‘Dekenij met orangerie’. Ze bevonden zich beide op het einde van de dekenijtuin in de Kloosterstraat, ten oosten van de dekenij.


ID: 130991 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met leilinden Alden Biesen

Kamp, Kasteelstraat (Bilzen)
De monumentale toegang vanuit het oosten werd aangelegd met een leilindendreef. De lijnaanplantingen bestaan uit zomerlinden en één enkele Hollandse linde. Alle bomen zijn op traditionele wijze in één verticaal vlak geleid en worden periodiek gesnoeid. De zuidelijke bomenrij bestaat uit 13 bomen, het noordelijke deel uit 12 bomen.


ID: 130989 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde in Engels park Alden Biesen

Kasteelstraat (Bilzen)
Het betreft een Hollandse linde (Tilia x europaea) in het Engels park van de 'Landcommanderij Alden Biesen', op 20 meter van de toegangspoort in de Kasteelstraat. Van een ooit glorieuze rij knotbomen is dit het enige exemplaar dat zich heden nog in een goede conditie bevindt. Andere exemplaren in de rij sterven af omwille van schaduwdruk. Naast zijn artistieke waarde heeft de boom ook een cultuurhistorische waarde omwille van de historische eenheid met de landcommanderij.


ID: 130990 | Landschappelijk element

Lovergang in Engels park Alden Biesen

Kasteelstraat (Bilzen)
Vanaf het pad langs de kasteelgracht bevind zich in het noordelijk deel van het Engels park een gedegradeerde ‘berceau’ of lovergang. Dit relict is een belangrijke reminiscentie uit de historische parkaanleg, doch is door schaduwdruk sterk uitgedund. De haagbeuken loofgang heeft een lengte van 30 meter en herbergt nog 18 originele individuen die nu als knotboom worden onderhouden. De oorspronkelijke plantafstand in de rij is ongeveer 30 à 40 cm. De zwaar uitgegroeide haagplantsoen is geknot op een hoogte van circa 300 cm.


ID: 130992 | Landschappelijk element

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.


ID: 303263 | Landschappelijk element

Tuinen en park van de landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De omgeving van de landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning werd sinds minstens de 17de eeuw verfraaid met siertuinen, parken, dreven en hoogstamboomgaarden.


ID: 133147 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Laarstraat, Vereveldstraat (Bilzen)
De Bliksemboom is een zéér oude knoteik met een stamomtrek van 477 cm. De boom staat als solitair in het midden van het graasland. Door zijn inplanting heeft hij een sterk beeldbepalend voorkomen.


ID: 133179 | Landschappelijk element

Imposante opgaande beuk in het Munsterbos

Langblookstraat, Weerstandspad (Bilzen)
In het Munsterbos langs het Weerstandspad te Munsterbilzen en in de omgeving van de Sint-Amorkapel staat een enorme beuk. Het is een boom die bij de bosexploitatie is overgebleven en zo de kans kreeg om uit te groeien tot een opgaande gewone beuk met een stamomtrek van 451 cm, een takvrije stam van 10 meter en met een kruindoormeter van 26 meter.


ID: 764 | Bouwkundig element

Vierkantshoeve en restant van een herenboerenparkje

Langstraat 57 (Bilzen)
Gesloten hoeve, één van de belangrijke vierkanthoeven die reeds op de Ferrariskaart van 1771-1777 staan aangeduid, en in ongewijzigde vorm voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen van 1845.