Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 91581 | Bouwkundig element

Steenbakkershoeve

Manpadstraat 9 (Lendelede)
Toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 302863 | Landschappelijk element

Opgaande zomereiken als erosiebestrijding

Molenstraat, Oude Geraardsbergsestraat, Sint-Barbarastraat (Lennik)
Ter hoogte van een driesje, ontstaan door de kruising van oude veldwegen - de Molenstraat, de Oude Geraardsbergsestraat en de Sint-Barbarastraat -, staat een eeuwenoude veldkapel gewijd aan de Heilige Barbara, omzoomd door enkele oude lindebomen (Tilia cordata). Twee aanpalende zomereiken (Quercus robur) maken het zicht compleet.


ID: 125497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Eerste stadsomwalling: Handbooghof met stadstorens

Brusselsestraat 124A, Handbooghof (Leuven)
Wandelweg met rij platanen, genoemd naar het oefenterrein van de Sint-Sebastiaansgilde of de Gilde van de Handboog, gelegen tussen de Dijle en de eerste stadsomwalling.


ID: 307553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Maisin met park

Tiensesteenweg 275 (Leuven)
Het neoclassicistische Kasteel Maisin, vroeger gekend als villa Tops-Van Cutsem, dateert in kern van 1921-1922 en werd in 1950 uitgebreid door architect Lucien Spéder. Landschapsarchitect Léon Rosseels stond in voor de parkaanleg en integreerde de vroegere grensscheiding en het door zandontginningen gevormde grillige heuvellandschap in zijn aanleg.


ID: 42133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts en minderbroedersklooster

Vlamingenstraat 39 (Leuven)
Devotiekapel met barokke schermgevel, opgericht tussen 1641 en 1705, palend aan de kapel het in 1865 opgetrokken ommuurde en door een rij gekandelaarde lindes begrensde klooster.


ID: 135115 | Landschappelijk geheel

Liedekerkebos

Liedekerke (Liedekerke), Sint-Katherina-Lombeek, Wambeek (Ternat)
Liedekerkebos is gelegen op het grondgebied van de gemeenten Liedekerke, Sint-Katharina-Lombeek, Borchtlombeek en Wambeek. Liedekerkebos was een oud boscomplex, dat achtereenvolgens werd gerooid en deels herbebost. Langs het netwerk van meestal loodrecht op elkaar aansluitende wegen staan vaak bomenrijen met hier en daar devotiekapelletjes. In het zuidelijk deel ligt het “Radio-Elektrisch Centrum” waar diverse zendmasten opgericht werden.


ID: 102671 | Bouwkundig element

Mosdijk

Mosdijk (Lier)
Gelegen op de rechteroever van de Nete tussen de Aragon- en de Predikherenbrug.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 33725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.


ID: 133184 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Langs de Schoolstraat, ter hoogte van het kasteel de Schepper, staat een opgaande bomenrij van linden. Zij zijn er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.