Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

527 resultaten


ID: 308984 | Landschappelijk geheel

Kloostersite ‘Abdij van Beaulieu’ met Steenkouter, Kloosterkouter en Langemeersen

Bevere (Oudenaarde), Petegem-aan-de-Schelde (Wortegem-Petegem)
De kloostersite ‘Abdij van Beaulieu’ met Steenkouter, Kloosterkouter en Langemeersen is een gevarieerd oud cultuurlandschap met een voormalige kloostersite en aansluitend koutercomplex, overgaand in het meersengebied van de Schelde, met daar tussenin het traditionele meerskantgehucht Huiwede.


ID: 135214 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Ename met archeologische site en Bos t’Ename

Ename, Mater, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
Het gebied ligt ten oosten van Ename (Oudenaarde) en ten westen van Volkegem (Oudenaarde). Bos t'Ename bevindt zich voor één vierde in de brede geul van het laagterras van de Scheldevallei en voor drie vierden bekleedt het bos de steile valleiwand, inclusief het talud bovenaan. Tussen Ename en het bos ligt de Riedekensbeek, parallel aan de Scheldesteilwand.


ID: 135211 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei Heurne

Heurne, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde)
De Scheldevallei van Heurne bevindt zich op de linkeroever van de Schelde, juist stroomafwaarts van Oudenaarde. Heurne (Oudenaarde) bevindt zich ten westen van het gebied, in het zuiden ligt Eine (Oudenaarde). Het meersenlandschap is hier eerder gesloten door de aanwezigheid van perceelsrandbegroeiing. Op de westelijke steilrand bevindt zich spoorweglijn 86 ‘De Pinte-Ronse’. In de meersen liggen verschillende afgesneden Scheldemeanders. Enkele graslanden vertonen een microreliëf ten gevolge van kleiwinning.


ID: 27403 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boembeekstraat 47 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen met onderkelderde boerenwoning met gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak, minstens uit de 18de eeuw. Links van de woning, aangebouwd bedrijfsgebouw onder zadeldak en ten oosten, vroegere schuur onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 303095 | Landschappelijk element

Randwalduinen Kolisbergen

Kolisbergen (Oudsbergen)
De Kolisbergen is een klein gebied van een met eiken en dennen begroeide zandverstuiving. Op de grens tussen het stuifduingebied en het oude akkerland van het straatgehucht Gestel (Meeuwen) vormde zich een relatief hoge zandwal.


ID: 302779 | Landschappelijk element

Watering De Holen

Neerpelt (Pelt)
Het gebied De Holen maakt deel uit van de Limburgse Kempen. Het betreft een voormalige watering die nu een 65 ha groot natuurgebied vormt in de gemeente Pelt. Het gebied wordt in het zuiden doorsneden door de spoorweg, die deel uitmaakt van de voormalige Ijzeren Rijn. De Holen is grotendeels beplant met populieren maar met verspreide open percelen, ruigte en loofbos. Het netwerk van aan- en afvoersloten dat aangelegd werd in functie van bevloeien is nog intact en wordt actief gebruikt bij de populierenteelt. In de voormalige watering liggen verschillende vijvers, deels gevoed door kwel.


ID: 302474 | Bouwkundig element

Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Cantempréstraat , Kriekelaerestraat , Nerebosstraat , Terkammenstraat , Trapstraat (Pepingen)
Vanaf Bogaarden gezien vormen het dorp Bellingen, het Hof ter Kammen en de voormalige abdijhoeve van Cantimpré een waardevol geheel. Het hof ter Kammen situeert zich aan het einde van een vlakte voor de glooiingen waarop zich Bellingen situeert. Tussenin vloeit de Roskambeek.


ID: 302480 | Bouwkundig element

Dorpskern Bogaarden

Groenstraat, Huttestraat, Molenstraat, Ring, Teleweidestraat, Terkammenstraat (Pepingen)
De dorpskern van Bogaarden, een gaaf bewaard landelijk dorp in het Pajottenland, wordt gekenmerkt door een kleine, maar dichte bebouwingsconcentratie rond de Sint-Theodarduskerk, waarvan de romaanse toren van ver zichtbaar is.


ID: 135166 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Vleterbeek en omgeving

Poperinge (Poperinge)
Dit gebied omvat de smalle beekvallei van de Vleterbeek tussen Abele en Poperinge en een klein deel van de vallei van de Winterbeek. De Vleterbeek heeft een zeer natuurlijke kronkelende loop met natuurlijke oeverprofielen. Langs de beek staan bomen en struiken die de loop visueel accentueren in het landschap. Bijna het gehele gebied ligt onder open akkerland gekenmerkt door een strook- tot blokvormige percelering. Door de afwezigheid van perceelsrandbegroeiing heeft dit landschap een vrij open karakter dat onderbroken wordt door de hopakkers die voor een visuele begrenzing zorgen.


ID: 135165 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Heidebeek met dorpskern Watou

Roesbrugge-Haringe, Watou (Poperinge)
De vallei van de Heidebeek langsheen de Frans-Belgische grens wordt gekenmerkt door een beek met een zeer natuurlijke sterk meanderende loop en een natuurlijk oeverprofiel. De valleiranden vormen de grens tussen de beekbegeleidende weilanden en de hoger gelegen akkerlanden. Op de hoger gelegen akkerlanden staan verspreide hoeves met erfbeplanting en weilanden met houtkanten. De gotische kerk van Watou, gelegen in de vallei van de Warandebeek, vormt ene blikvanger door de hogere ligging.