Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2943 resultaten


ID: 82934 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Julius en Maurits Sabbestraat 3-5, 5A (Brugge)
Samenstel van woningen, elk met twee vleugels op L-vormige plattegrond, opgesteld in spiegelbeeld en gescheiden door een lage haakse bijbouw met trapgevel; telkens een voortuintje afgesloten door middel van bakstenen muur waarop smeedijzeren hek en toegankelijk via poortje onder kantelen. Huizen van 1910 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) met gevels in respectievelijk neo-Brugse en neobarokke stijl.


ID: 81972 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuin en tuinpaviljoen

Kastanjeboomstraat 13 (Brugge)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), van "JAAR / 1907", zie gevelsteen, naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge). Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, horizontaal geleed door kordons en doorgetrokken lekdrempels van natuursteen. Rechts, poortje leidend naar beboomde stadstuin. Tuinpaviljoen in overgangsstijl tussen Lodewijk XV en XVI met opschrift "M D C C L X I X" (1769) in de fries. Gearticuleerd volume van vijf traveeën en één bouwlaag met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel waarin drie middentraveeën zijn opgevat als een sterk uitspringend risaliet.


ID: 308465 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Fort de Bavière

Kasteeldreef (Brugge)
Voormalig kasteeldomein. Het eerste kasteel dateerde uit 1609 en werd in de 18de eeuw verbouwd. Het kasteel werd gebruikt als buiten- of hoofdverblijf van verschillende (adellijke) families. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gesloopt in 1956. Verschillende constructies, waaronder hekpijlers, een ijskelder en de bakstenen ommuring van de moestuin verwijzen nog naar het vroegere kasteeldomein.


ID: 82006 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de zusters redemptoristinnen met tuin

Katelijnestraat 105 (Brugge)
De voormalige kerk en klooster met tuin van de Vereniging Zuster Redemptoristinnen van Brugge, in de volksmond gekend als 'de Ro(de) Nonnen' naar hun klederdracht, is gelegen tussen de Katelijnestraat en de Visspaanstraat.


ID: 82001 | Bouwkundig element

Bogardenschool

Katelijnestraat 86-88 (Brugge)
Gebouwencomplex met kern teruggaand tot de 16de eeuw, opgetrokken op U-vormige plattegrond rondom een binnentuin, afgesloten door een poortgebouwtje en smeedijzeren hek gebouwd in 1895 naar ontwerp van stadsarchitect C. De Wulf (Brugge).


ID: 205254 | Bouwkundig element

Beluik der Gefusilleerden

Kazernevest (Brugge)
Naast het Gerechtshof "Beluik van de gefusilleerden", ook "Hof van Aurora" genaamd ter nagedachtenis van de dertien terechtstellingen die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog plaats vonden. Ommuurd hof bestaat uit ingemetselde gedenkplaten en dertien zandstenen rechthoekige zuiltjes bovenaan afgewerkt met een volutenkapiteel en een gestileerde vlam in de vorm van een acanthusblad.


ID: 77110 | Bouwkundig element

De Centrale Begraafplaats

Kleine Kerkhofstraat (Brugge)
Volledig ommuurde (baksteen) kerkhofsite van circa 12 hectare toegankelijk via een verankerd bakstenen poortgebouw.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 77792 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koningin Astridlaan 174 (Brugge)
Rijwoning uit de jaren 1930. Kenmerkend gebruik van rode baksteen voor het parement in combinatie met bepleisterde vlakken. Rondboogvormig portaal.


ID: 77793 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Koningin Astridlaan 234-236 (Brugge)
Typische koppelwoning uit de jaren 1930, gebouwd op een dieperin gelegen perceel met begraasd voorland, het geheel omgeven door een betonnen roostering. Baksteenconstructie onder gemansardeerd pannen zadeldak, waarvan de nok recht op de straat loopt.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.