534 resultaten
ID: 27336 | Bouwkundig element
Tacambaroplein 4 (Oudenaarde)
Deels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1889 door O. Gevaert-Van Wijnendaele van de erachter gelegen, heden gesloopte textielfabriek Gevaert, naar ontwerp van architect Alphonse Vossaert. In ommuurde tuin, vierkant torenvormig bakstenen paviljoen onder tentdak (leien) met ijzeren windwijzer.
ID: 134743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapellestraat 20 (Pajottegem)
Villa met koetshuis en tuinpaviljoen, gebouwd rond 1867 in opdracht van notaris Jean-Baptiste Wielant uit Herne. Ommuurde tuin van circa 1 hectare, voor één derde overschaduwd door bomen. Tuinpaviljoentje tegen de omheiningsmuur in de noordwestelijke hoek.
ID: 80665 | Bouwkundig element
Kiezel Kleine Brogel 16 (Peer)
Bouw van bovenaan gele en onderaan donkere baksteen; afwerkingen van zwart geglazuurde baksteen, gebouwd in 1938.
ID: 80285 | Bouwkundig element
Stationsstraat 40 (Pelt)
Alleenstaande woning, gelegen in een ruime tuin met enkele originele elementen, uit het interbellum en volgens de eigenaars naar ontwerp van een Nederlands architect.
ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.
ID: 134761 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Molenhofstraat 31 (Pepingen)
Ursulinenklooster met kostschool, gesticht door de familie Huysman d'Annecroix uit Ter Rijst en gebouwd In 1840. Belangrijke verbouwing in 1899 in een late, neogotische stijl. Ommuurde pensionaatstuin van bijna twee hectare groot, met een centrale calvariegroep en een Lourdesgrot uit 1980. In de omheiningsmuur veertien nisjes met het leven en lijden van Christus. Tegen de noordwestmuur een paviljoentje in latwerk. Kleine Lourdesgrot op de speelplaats uit 1877.
ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.
ID: 31124 | Bouwkundig element
Komstraat 33 (Poperinge)
Kleine woning die zich middenin een tuin bevindt met een achterin gelegen tuinhuisje, aan de hoek bij de Heilig Hartstraat. Te dateren in 1899, maar ondertussen met vernieuwd bakstenen gevelparement voor het woon- en tuinhuis.
ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 31208 | Bouwkundig element
Rekhof 20, 28 (Poperinge)
Vroeger Chalet Schabaillie genoemd naar de bouwheer en voormalige bewoner, steenbakker A. Schabaillie. Herenhuis uit het begin van de 20ste eeuw in eclectische stijl, met een toren die het geheel het uitzicht van een kasteeltje geeft.