Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1987 resultaten


ID: 200791 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Renildis

Begijnhoflaan 54 (Dendermonde)
Voormalige begijnenwoning; het vierde nieuwe huis dat circa 1635-1636 werd opgetrokken in opdracht van het begijnhofbestuur. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak en dakvenster met puntgevel.


ID: 200792 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Gudula

Begijnhoflaan 56 (Dendermonde)
Voormalige begijnenwoning, vermoedelijk circa 1630-1635 opgetrokken door het begijnhofbestuur samen met de aanpalende woning, nummer 58. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 200774 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Amelberga

Begijnhoflaan 58 (Dendermonde)
Voormalige begijnenwoning, vermoedelijk circa 1630-1635 opgetrokken door het begijnhofbestuur samen met de aanpalende woning, nummer 56. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; oorspronkelijk dakvenster met tuitgevel verdwenen.


ID: 200773 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Gertrudis

Begijnhoflaan 62 (Dendermonde)
Volgens 18de- en begin 19de-eeuws kaartmateriaal bestond deze woning oorspronkelijk uit twee huizen. De linker woning was het eerste van een reeks woningen die tussen 1630 en 1638 in opdracht van het begijnhofbestuur opgericht werden door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham van Calendries. De rechter helft werd in 1660 nieuw opgetrokken. Huidig enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak en dakvenster met tuitgevel.


ID: 207119 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Christiana

Begijnhoflaan 64 (Dendermonde)
Voormalig begijnenhuis, volgens archiefdocumenten opgericht rond 1660 samen met het rechter deel van het huis Heilige Gertrudis. Hoekgebouw dat de gevelrij ten noorden afsluit palend aan het zogenaamde Klein Begijnhof. Vrij goed bewaarde woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak afgewerkt met vlechtingen in de vrijstaande zijgevel en nog voorzien van het dakvenster met tuitgeveltje.


ID: 48850 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gillis-Binnenparochie met tuin

Brusselsestraat 67 (Dendermonde)
Achterin gelegen omgrachte 19de-eeuwse pastoorswoning met grote tuin. Domein enkel toegankelijk via het sierlijke gesmeed ijzeren hekwerk aan de Brusselsestraat. Huidige pastorie in 1852 naar ontwerp van stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neoclassicistische stijl opgetrokken. Asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De tuin werd wellicht bij de bouw van de pastorie in landschappelijke stijl aangelegd.


ID: 201047 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

Frans Van Schoorstraat 12 (Dendermonde)
De pastorie uit 1908-1909 werd gebouwd in neostijl naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck na de voltooiing van de nabijgelegen neogotische Sint-Egidiuskerk van 1903-1907 naar dezelfde architect. Zowel pastorie met omgevende tuin als kerk werden ingeplant op een nieuw aangelegd plein in het dorpscentrum.


ID: 48621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hofstraat 7, 7A (Dendermonde)
Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd. Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd 1758, met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.


ID: 48379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

Hoofdstraat 49 (Dendermonde)
De pastorie is een typisch dubbelhuis uit 1769 naar ontwerp van Pieter Joannes Oste en Simon (van) Swaervelde. De pastorie heeft een volledig afgesloten voorhof met gemetste poort onder leien schilddakje, oorspronkelijk verbonden met tuinmuren, en een siertuin langs beide kanten geflankeerd door een bijgebouw. De tuin laat nog duidelijk de 18de-eeuwse formele en axiaal-symmetrische aanleg herkennen die vermoedelijk uit de bouwperiode van de pastorie dateert.


ID: 48454 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Briel

Provinciale baan (Dendermonde)
Architect Frans Van Severen maakte de plannen op voor de bouw van een voorlopige kerk later te verbouwen tot parochiezaal, doch tot op heden als parochiekerk in gebruik gebleven. Bouwwerken aangevat op 4 juli 1949 en op 16 oktober 1949 werd de nieuwe kerk ingewijd. Metalen skelet van oorspronkelijk eenbeukige zaalkerk geleverd door Ateliers de Constructions Baasrode. Kerk in 1987 uitgebreid met twee zijbeuken.