Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 73379 | Bouwkundig element

Kruis

Hitselkamerweg (Maaseik)
Giet- en smeedijzeren kruis op kalkstenen sokkel, uit het vierde kwart van de 19de of begin 20ste eeuw, omringd door drie geknotte linden.


ID: 86180 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Leugenbrugweg 9 (Maaseik)
Langgestrekte hoeve, met oude kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achter de hoeve de moestuin en boomgaard, omringd door een meidoornhaag.


ID: 72345 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Leustraat 31 (Maaseik)
Langgestrekte hoeve met inplanting uit het derde kwart van de 19de eeuw. Tegenover de hoeve een oude eik en een waterput.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.


ID: 132410 | Landschappelijk element

Drie knothaagbeuken als relict van kaphaag

Nielerstraat 3 (Maaseik)
In de voortuin van een woning in de Nielerstraat staan 3 oude knothaagbeuken (Carpinus betulus). Hoogstwaarschijnlijk is dit een relict uit een verdwenen kaphaag. De bomen werden oorspronkelijk geknot op een hoogte van 2 meter, dit traditionele beheer is echter achterwege gebleven. De bomen worden nu gekandelaard, hierdoor ontstaan verspreid op de afgezette gesteltakken kleine knotjes. Dit geeft een bijzonder uitzicht, de knothaagbeuken vormen door hun voorkomen en uitzicht een beeldbepalend object in het straatbeeld.


ID: 132418 | Landschappelijk element

Ginkgo biloba

Sionstraat 17 (Maaseik)
In de tuin van het voormalige Agnetenklooster staat een majestueuze Japanse notenboom (Ginkgo biloba). Het betreft een bijzondere boom die een historische eenheid vormde samen met het klooster. Dit 22 meter hoge exemplaar is van het vrouwelijke geslacht.


ID: 133257 | Landschappelijk element

Bomenrij op oude stadswal

Walstraat (Maaseik)
De nog onverharde zuidelijke oude stadswal van het historisch centrum van Maaseik is beplant met een rij van 32 bomen. Het betreft voornamelijk Amerikaanse eik, maar ook enkele lindes. In het westen buigt de wal af naar het noorden. Dit noordelijk stuk is aan weerszijden beplant met in totaal 10 bomen, eveneens Amerikaanse eik en linde. In de hoek bevindt zich een kapel.


ID: 86182 | Bouwkundig element

Sint-Harlindis en Relindiskapel en Sint-Willibrordusput

Willibrordusweg (Maaseik)
Kapel uit de 18de eeuw, gebouwd bij de Willibrordusput. Volgens de overlevering zou deze Willibrordusput een oude doopput zijn uit de tijd van de stichting van de abdij.


ID: 308374 | Landschappelijk element

Meerstammige beuken

Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie (Maasmechelen)
In het bos ten noordoosten van Heiwijk en grenzend aan het militair domein staan verschillende imposante meerstammige beuken. Deze beuken zijn een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleeft in de huidige administratieve grenzen. 


ID: 133235 | Landschappelijk element

Berceau bij Kasteeldomein Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
In het noordelijk deel van het kasteelpark, aansluitend bij de dorpskom van Meeswijk, is er een berceau van circa 150 meter lang. In oorsprong aanpalend gelegen bij de moestuinen van het kasteel, nu zijn er voetbalpleinen aangelegd. De berceau werden aangelegd voor de bewoners van het kasteel, die er lommerrijk, volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met haagbeuk en wordt goed onderhouden door jaarlijks scheren en door het inboeten van de vrijgekomen gaten. De stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.