Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 87053 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Hubertstraat 3 (Tielt)
Woning, in site opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Vermoedelijk heropbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vrijstaand éénlagig dubbelhuis in verankerde baksteenbouw met gepekte plint van vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 86874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Martenstraat 11 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de zuidoostzijde van de Sint-Pieterswegel, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande bestanddelen reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch wellicht ouder. Volgens kadaster laat de toenmalige eigenares, weduwe Frans Besien-Vander Espt, het woonhuis in 1906 gedeeltelijk herbouwen en een klein bijgebouw optrekken ten noordoosten van het erf.


ID: 86876 | Bouwkundig element

Hoekpand

Sint-Michielstraat 1A-B (Tielt)
Hoekpand met modernistische inslag, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar Aimé Van Luchene. Voor de bouw van het woonhuis met grote tuin worden twee haakse volumes in L-vormige opstelling afgebroken. De uitvoering verschilt enigszins van het bouwplan, zie onder meer afgeronde hoekerker en verticaal traplicht boven de inkom.


ID: 86913 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Steenstraat 13 (Tielt)
Vrijstaand woonhuis in modernistische stijl met invloed van "nieuwe zakelijkheid", gebouwd naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende). Bouwheer is Robrecht Van Daele, een schoenfabrikant wiens fabriek "Irisa" sinds 1927 in de Steenstraat gevestigd is. Dieper gelegen, heden half vrijstaande woning in grote beboomde tuin, afgescheiden van de straat door hoge bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek met aansluitende gesloten betonnen afsluiting. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Levendige volumewerking ten gevolge van in- en uitspringende volumes, centraal geaccentueerd door halfronde doorgetrokken erkeruitbouw.


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 87072 | Bouwkundig element

Muyzenhoeve

Vinktstraat 51 (Tielt)
Muyzenhoeve met restant van het oude boerenhuis in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Stalgedeelte aangebouwd aan de oostzijde van de boerenwoning; aan de oostzijde van het erf een schuur en ten noordoosten een bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok.


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 87226 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.


ID: 86938 | Bouwkundig element

Hoeve Gruuthuse

Wakkensesteenweg 16 (Tielt)
Toegang via recentere witgekalkte bakstenen pijlers met pannen zadeldakje en nieuw ijzeren hek. Ten noorden van het erf met losse verharding, woonhuis met oude kern. Eénlaagse verankerde witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak met klokkenstoeltje. Woonhuis van acht traveeën met getoogde muuropeningen voorzien van luiken.