Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 28379 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Heule

Zandstraat 2 (Kluisbergen)
Semi-gesloten hoeve in baksteenbouw voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, teruggaand op oudere hoeve (zie de Ferrariskaart van 1771-1778).


ID: 28461 | Bouwkundig element

Hof ten Hove met watermolen

Zulzekestraat 12 (Kluisbergen)
Grote semi-gesloten hoeve, gelegen achter de kerk en naast de Beiaardbeek met kerkwegel ten noorden; rechte gekasseide toegangsdreef afgeboord door wilgen. Gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom ruim rechthoekige gekasseid erf.


ID: 28466 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Zulzekestraat 44 (Kluisbergen)
Voormalige semi-gesloten hoeve met haast vierkante aanleg, overwegend gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Ten oosten aan de straat, boerenhuis van zeven traveeën, onder pannen zadeldak met vlechtingen in rechter zijpuntgevel, waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en met 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 58586 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Fonteinestraat 232 (Knokke-Heist)
Historische hoeve met 18de-eeuwse kern. Hoeve van het langgestrekte type: van links naar rechts wagenhuis (vervangen door nieuwe stalling), schuur, stalling en boerenhuis met opkamer onder hogere nok.


ID: 58764 | Bouwkundig element

Witte Hoeve

Graaf Jansdijk 536 (Knokke-Heist)
De oorsprong van de site gaat vermoedelijk terug tot de laatste decennia van de 13de eeuw, vlak na de indijking van de Vagevierspolder. Semigesloten opstelling van drie vleugels rondom een onverhard binnenerf: boerenhuis met aangebouwde stal, schuur en tussenliggend stalgedeelte. Het oorspronkelijke boerenhuis is het meest zuidelijke gedeelte; oudste gedeelte is de opkamer: uitzonderlijke, gaaf bewaarde kelder met uitgewerkt kruisgewelf van twee traveeën, waarin de datum AN1686NO; 17de- of 18de-eeuwse kap boven het opkamergedeelte.


ID: 58768 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Stelle

Hazegrasstraat 120 (Knokke-Heist)
De Grote Stelle is een polderhoeve met losse bakstenen bestanddelen, opgesteld aan weerzijden van de Hazegrasstraat, een straat getrokken op de vroegere Sint-Paulusdijk. Ten zuiden van de straat het woonhuis met bakhuis/zomerkeuken/washuis, stallen en hondenhok, ten noorden van de straat, grote schuur en twee stallen.


ID: 58766 | Bouwkundig element

Hazegrashoeve

Hazegrasstraat 75, 122 (Knokke-Heist)
"Hazegrashoeve" zie opschrift "Hazegras" (zwarte letters op witte achtergrond). Oorspronkelijk deel uitmakend van de Hofstede Lippens. In 1890 bouwt August-Maurice Lippens er een boter- en kaasfabriek, die wordt opgeheven in 1903. Vanaf dan "Hofstede Rijckaert" genaamd. Complex bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gelegen aan weerszijden van de Hazegrasstraat, opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw. Woonhuis gelegen ten zuiden van de straat, oude kaasfabriek en voormalige opslagplaats ten westen, schuur ten noordoosten. Ten noorden van de straat, schuur in afbraak.


ID: 58476 | Bouwkundig element

Kalkhoeve

Hazegrasstraat 141 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart, en ten noorden van de Geul van Reigaer(t)svliet. Als site grosso modo met huidige opstelling aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1845). Ten zuiden van het erf, laag witgekalkt boerenhuis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stalling.


ID: 58477 | Bouwkundig element

Hoeve Vier Ambachten

Hazegrasstraat 149 (Knokke-Heist)
Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet. Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis).


ID: 58765 | Bouwkundig element

Drie polderhoeven en kasseiweg

Hazegrasstraat 75, 85, 120-122 (Knokke-Heist)
Beeldbepalend ensemble van drie polderhoeven met hun karakteristieke bijgebouwen, namelijk polderschuur, stallingen en een oude kaasfabriek, gelegen aan weerszijden van een gekasseide weg. Het geheel wordt bepaald door twee parallelle historische tracés, namelijk de Sint-Paulusdijk (huidige Hazegrasstraat) en de Paulusstraat, die beide getuigen van de in 1634 aangelegde verdedigingslinie in de Zwinstreek, de zogenaamde Linie van Fontaine, welke in 1645 versterkt werd door Andreas de Cantelmo.