Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 305868 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Lode De Boningestraat (Wevelgem)
Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 306485 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom

Louis Marcelisstraat, Wijngaardlaan (Wezembeek-Oppem)
Aan de zuidzijde van het parkje tussen de Louis Marcelisstraat en de Wijngaardlaan, staat een herdenkingsboom, als onderdeel van een plantsoen. Deze linde is in 1975 geplant als herdenkingsboom, ter nagedachtenis van de bevrijding van de gevangenenkampen in 1945.


ID: 76546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartkapel met haag en knotlinden

Boeygem (Wichelen)
Schuin ingeplante wegkapel op een met liguster omhaagd en geplaveid perceeltje en aan de achterzijde geflankeerd door twee geknotte linden. Kapel in neogotische stijl volgens het kadasterarchief in 1875 nieuw gebouwd door Frédéric Dalschaert, landbouwer en eigenaar van de hoeve nummer 15.


ID: 132083 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden Troost der Bedruktenkapel

Brugstraat 51 (Wichelen)
Op een kruispunt staat de kapel Troost der Bedrukten die geflankeerd wordt door twee Hollandse lindes. Het gaat om opgaande bomen die samen met de kapel een beeldbepalend element vormen.


ID: 77644 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Elsbrugkapel met geleide lindes

Elsbrug (Wichelen)
Kapel, volgens de literatuur opgericht in 1918 door de landbouwersfamilie Siau-Saeys, gebouwd door de lokale metser Leo De Schutter. Gelegen links van een hoeve, achter een hoge haag afgezoomd door leibomen en toegankelijk via een ijzeren hek in de as van de deur. Bakstenen gebouwtje van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 76569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Pastorijstraat 2 (Wichelen)
Eind 18de-eeuwse pastorie met classicistisch voorkomen en traditionele opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien mank zadeldak. De tuinaanleg die wellicht opklimt tot de ontstaansperiode van de pastorie is deels behouden.


ID: 89483 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkruis met kruisbomen

Molenstraat (Wielsbeke)
Ensemble met een wegkruis, geplaatst op een Calvarieberg in veldsteen, met een voorgaand perkje met uitwaaierend kasseienpatroon en tegen een achtergrond van vier opgaande witte paardenkastanjes. Het kruis zelf werd meermaals vernieuwd.