Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 58587 | Bouwkundig element

Hoeve met schuur

Heistlaan 341 (Knokke-Heist)
Hoeve met schuur, mogelijk in kern 18de-eeuws, met bewaarde beplanking aan de erfzijde. Vernieuwd boerenhuis.


ID: 58588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Heistlaan 382 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen hoeve met losse, lage bestanddelen, gaaf bewaarde witgeschilderde volumes onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de aansluitende paardenstal, huisgedeelte met opkamer. Keldergewelf met centrale middenpijler.


ID: 58478 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Herenweg 5 (Knokke-Heist)
Achterin gelegen historische hoeve met restant van omwalling en boomgaard. Hoeve met losse bestanddelen op een deels begroend erf. Boerenhuis van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stal, mogelijk met 18de-eeuwse kern. Ten westen van het boerenhuis, bergschuur blijkens kaartmateriaal opgericht tussen 1760 en 1803.


ID: 58589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met twee populieren als welkomstbomen

Jonckheerestraat 131 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met aan de erftoegang Canadapopulieren met klein Mariakapelletje. Verbouwd, in kern 18de-eeuws boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde wagenschuur met drie doorgangen.


ID: 58769 | Bouwkundig element

Vaucelleshoeve

Kalfhoek 3 (Knokke-Heist)
Kalfhoek nr. 3. Z.g. "Vaucelleshoeve", gelegen achter de Graaf Jansdijk in de Monnikenpolders, teruggaand tot de 12de eeuw. In 1255 verwerven de Cisterciënzers van Vaucelles (nabij het Franse Cambrai) de gronden van Walter van Gistel; zij bezitten ook de Grote Keuvel (cf. Kalfstraat nr. ?). De monniken baten de hofsteden niet zelf uit. In 1328 gaat de Vaucelleshoeve over naar de abdij Ter Duinen


ID: 58770 | Bouwkundig element

De Grote Keuvelhoeve

Kalfstraat 42 (Knokke-Heist)
De site dateert uit de 12de eeuw en ontleent haar naam aan de vorm van het dak van het toenmalige boerenhuis: een keuvelkap of een dak met een wolfseind. Huidige gebouwen dateren vermoedelijk van de 18de eeuw. Twee losse, haaks op elkaar staande vleugels: witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stallen en schuur in blote baksteen.


ID: 58482 | Bouwkundig element

Hoeve

Kastanjedreef 5 (Knokke-Heist)
Hoeve nu met residentiële functie. Erftoegang met gietijzeren hek tussen bakstenen postamenten ten westen van de schuur. Lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nieuwe dakkapellen bij het boerenhuis). Ten westen van het erf (grasperk), witgeschilderde dwarsschuur van 1882.


ID: 58527 | Bouwkundig element

Hoeve 't Boerenhof

Koudekerkelaan 30 (Knokke-Heist)
De huidige bestanddelen gaan grotendeels terug op de 18de eeuw. Lage, witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint; zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen, deels strodak bij de schuur). Begroend erf, laag muurtje voor het huis, bakstenen hondenhok.


ID: 58485 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Monnikendreef 143 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Witgekalkt boerenhuis - mogelijk gedeeltelijk met 18de-eeuwse kern - van het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde stalling, opkamer onder hogere nok. Verbouwd karakter door gewijzigde muuropeningen en houtwerk. Achterliggende dwarsschuur (?) van gele baksteenbouw.


ID: 58489 | Bouwkundig element

Historische hoeve Klein Reygaertsvliet

Nederenheerweg 14 (Knokke-Heist)
Historische hoeve "Klein Reygaertsvliet" met bewaarde bergschuur. Gelegen binnen de Greveningepolder en de Watering van Reygaer(t)svliet, leenhof van de heerlijkheid "Groot Reygaer(t)svliet". Op een kaart van 1714 zijn het boerenhuis, een wagenhuis en de bergschuur afgebeeld. Het boerenhuis met markerende opkamer dat door middel van jaarankers "1677" gedateerd was, werd recent afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.