Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 133097 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomenrijen

Boskapeldreef (Wingene)
De boskapel werd ingeplant op het einde van een perceel dat als kapelhof werd ingericht. De toegang tot de kapel verloopt over de lengte van het perceel en wordt er geflankeerd door bomenrijen van opgaande beuk en zomereik.


ID: 306481 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkplein (Wingene)
Op het plein voor de kerk van Wingene staat een opgaande, geënte boom. Deze linde is met grote plechtigheid op 12 november 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 205987 | Bouwkundig element

Demarezkapel

Molenaarstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede en gebouwd in 1944 uit dankbaarheid om gespaard te zijn van oorlogsleed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geflankeerd door twee hulstbomen en gelegen in een bloemperkje met gemetseld knielbankje. Driehoekig bakstenen volume met kruis en beglaasde mijterboognis met beeld.


ID: 205634 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Koortskapel met lindes

Munkelostraat (Wingene)
Koortskapel bij de Munken in 1919 gebouwd. Gelegen op het kruispunt van de Munkelostraat en een kerkwegel. Geflankeerd door twee lindes. Roodbakstenen volume onder zadeldakje met geglazuurde pannen bekroond door smeedijzeren kruis. Rondbogige beeldnis met offerblok, gipsen beeld en houten bordje met opschrift.


ID: 205673 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel  Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

Peerstalstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gereconstrueerd op een historische kapellocatie en met recuperatie van hekken met data 1711 en 1861, verwijzend naar de vroegere kapel. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken.


ID: 205680 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefskapel met opgaande lindes

Peerstalstraat (Wingene)
Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Sint-Jozef. Gebouwd in 1886 met twee linden. Baksteenbouw onder een zadeldakje met spitsbogige deuropening met strokendeur en smeedijzeren kruis op nok. Interieur met tongewelf, altaar achter smeedijzeren hekken met gipsen heiligenbeelden, een houten en koperen kruisbeeld.


ID: 133099 | Landschappelijk element

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.


ID: 306626 | Landschappelijk element

Opgaande kastanje als eeuwfeestboom

Kerkplaats (Wommelgem)
Op het plein aan de Kerkplaats in Wommelgem, staat een opgaande kastanje. Deze boom werd geplant tijdens een viering ter gelegenheid van 100 jaar onafhankelijk België in 1930.


ID: 131478 | Landschappelijk element

Fladderiep in Oud-Moregembos - Spitaalsbossen

Wortegem (Wortegem-Petegem)
De geknotte fladderiep bevindt zich in een loofhoutbestand dat onderdeel is van het boscomplex Oud-Moregembos - Spitaalsbossen, gelegen tussen Wortegem, Waregem en Anzegem-Heirweg. Met een stamomtrek van 3,15 meter is dit de dikste en vermoedelijk ook de oudste gekende fladderiep van Oost-Vlaanderen.


ID: 300892 | Landschappelijk element

Afsluitingshagen bij hoevetje

Anzegemseweg, Groenstraat (Wortegem-Petegem)
De goed onderhouden, oude afsluitingshagen bij het hoevetje bestaan uit vijf te onderscheiden onderdelen. Naast scheerhagen van haagbeuk, beuk, hulst en haagliguster is er ook een op stam gezette hulst. Tegen de noorwestzijde van het erf bevindt zich een scheerhaag van ruwe iep wat eerder uitzonderlijk is.