Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 304283 | Landschappelijk element

Jonge beukendreef bij Kasteel Reesinghe

Kapellestraat (Maldegem)
Vanaf de populierendreef werd in zuidelijke richting naar het kasteel toe een dreef heraangelegd met jonge beukenplantsoen. De realisatie werd uitgevoerd met veren, dit is in het jargon van de boomkwekers de benaming voor laag vertakt beukenplantsoen.


ID: 131444 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij sluizencomplex

Kleine Moerwege (Maldegem)
Ten westen van het sluizencomplex Balgerhoeke staat in een weiland een solitaire bruine beuk. Hij werd op een heuveltje geplant, een plantwijze die vroeger werd toegepast op plaatsen met een hoge grondwatertafel.


ID: 131635 | Landschappelijk element

Kroonvormige linde

Kronekalseide 269 (Maldegem)
In de voortuin van een woning langs de Brugsesteenweg staat een solitaire kroonvormige linde. De stam heeft op een hoogte van circa 160 cm een verdikking waarop vijf gesteltakken vertikaal omhoog zijn geleid, halverwege de kunstmatige kruin zijn de gesteltakken horizontaal en kroonvormig met elkaar verbonden. Aan de kant van het huis zijn er een aantal van de gesteltakken weggenomen of verloren gegaan. De gesteltakken zijn door enting met elkaar kroonvormig verbonden, de eerste kroon bevindt zich op 350 cm, het tweede niveau op 540 cm.


ID: 50670 | Bouwkundig element

Landhuis 't Kasteeltje

Noordstraat 15 (Maldegem)
Eclectisch kasteeltje met oude kern met torentje vermoedelijk opklimmend tot begin 16de eeuw, mogelijk van circa 1525. Het kasteeltje op L-vormige plattegrond is vrij diep ingeplant met een voortuin en imposante Ginkgo biloba of Japanse notelaar, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen.


ID: 131173 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij 't Kasteeltje

Noordstraat 15 (Maldegem)
De als monument beschermde Ginkgo biloba (Japanse notenboom) staat in de voortuin van het landhuis ‘t Kasteeltje. Deze zeldzame boomsoort had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 420 cm. Het is een vrouwelijk exemplaar dat jaarlijks nootjes produceert. De boom behoort vermoedelijk tot de oudste Ginkgo’s in Vlaanderen, de oudste gekende exemplaren van Ginkgo biloba zijn nagenoeg allemaal vrouwelijke exemplaren.


ID: 304284 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef bij Kasteel Reesinghe

Oude Kasteeldreef (Maldegem)
De Oude Kasteeldreef verbindt de Brugse Steenweg met de Koningin Astridlaan en bestaat uit een uitgedunde boomaanplanting van tamme kastanjes. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het domein van het Kasteel Reesinghe.


ID: 57013 | Bouwkundig element

Adegem Canadian War Cemetery

Prins Boudewijnlaan (Maldegem)
Het Adegem Canadian War Cemetery werd aangelegd in 1945, naar ontwerp van architect Philip Hepworth en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De definitieve symmetrische aanleg met ingangspoort, centraal kruis en gedenkhal dateert van 1952-53.


ID: 50042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw den Doorn met linden

Urselweg (Maldegem)
De verering van Onze-Lieve-Vrouw in de wijk den Doorn gaat terug tot midden 18de eeuw. Een eerste bakstenen kapel werd gebouwd in 1815-1818 nabij de hoeve Foquart. In 1890 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd. In 1929 werd de kapel uitgebreid met een apsis met een altaar. De kapel is ingeplant op een met liguster omhaagd perceel, ervoor staan twee lindebomen.


ID: 50044 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vakebuurtstraat 277 (Maldegem)
Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Erf met boomgaard aan de straatkant afgesloten door meidoornhaag. Ten noorden op erf, boerenwoning van vijf traveeën en één later aangebouwde travee en één bouwlaag onder zadeldak. Tegen de rechter zijgevel aangebouwd bakhuis, volgens kadasterarchief gebouwd in 1866.


ID: 49665 | Bouwkundig element

Twee boerenwoningen

Veldekens 29-31 (Maldegem)
Tweegezinswoning volgens kadastergegevens opgetrokken door landbouwer J.F. Van Vooren in 1864. Voortuintjes, nummer 31 met moestuin, van elkaar gescheiden door ligusterhaag.