Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 90990 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Huilaertstraat 21 (Kortemark)
Kleine hoeve met losse bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf, restant van boomgaard en meidoornhaag. Het huis en de schuur dateren uit de wederopbouwperiode (1921). Bij de mutatie van 1904 wordt het huis (nog niet aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1828) gedeeltelijk herbouwd door Pieter Desplenter-Muylle, zwingelaar te Kortemark en wordt in de boomgaard een nieuw nutsgebouw opgetrokken (functie onbekend). Bij de mutatie van 1921 wordt het huis geheel herbouwd en wordt de huidige schuur gebouwd.


ID: 90999 | Bouwkundig element

Historische hoeve De heerlijkheid van Markhove

Ichtegemstraat 100 (Kortemark)
Historische hoeve zogenaamd "de heerlijkheid van Markhove", tijdens het ancien régime het foncier van de heerlijkheid "Markhove". Licht achterin gelegen tegenover de straat, geasfalteerde erfoprit.


ID: 91009 | Bouwkundig element

Hoeve

Ieperstraat 82 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. De site met losse bestanddelen is voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850).


ID: 91230 | Bouwkundig element

Historische hoeve Kronevoorde

Kronevoordestraat 60 (Kortemark)
Dieperliggende hoeve bestaande uit boerenhuis, schuur met geïncorporeerd wagenhuis, stal en een vijftal overige nutsgebouwen rond een deels gekasseid en deels onverhard erf toegankelijk via een lange, onverharde oprit afgesloten door smeedijzeren hek tussen twee vierkante, blauwhardstenen pijlers. Het huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie mutatie "voor 1932", doch sommige gebouwen hebben een 19de-eeuwse kern of zijn gebouwd met gerecupereerde gele baksteen), maar de site is zeker sinds de 17de eeuw bebouwd.


ID: 91018 | Bouwkundig element

Jonchoeve

Lauwstraat 1 (Kortemark)
Kleine hoeve "JONCHOEVE" zie houten naambord. Als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Hulsthaag, paardenkastanje, poel. Losse, lage bakstenen bestanddelen met verspreide opstelling rondom het erf.


ID: 91020 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leenbosstraat 15 (Kortemark)
Hoeve, in de jaren 1920 herbouwd na vernietiging van de hoeve in oktober 1914. De hoeve vormde tijdens het ancien régime de kern van de "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde", afhankelijk van het leenhof van Wijnendale. Een kaart van 1760 geeft de site aan als dubbel omwalde hoeve met opperhof en neerhof. Gelijkende weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). De plaats van het huidige woonhuis met voortuin geeft nog min of meer de plaats van het oude opperhof weer.


ID: 91021 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Leenbosstraat 20 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve in zijn huidige bestanddelen daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw: losse, lage bakstenen bestanddelen onder rode pannen zadeldaken, L-vormig opgesteld rondom het erf. De hoevesite is als dusdanig reeds aangegeven op een kaart van 1760 als omwalde hoeve met drie losse bestanddelen. In het gevelveld, twee rondboogvenstertjes.


ID: 91032 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Makeveldstraat 40 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve gelegen in een bocht van de weg, en dus erg markerend voor het straatbeeld. Geknotte of gekandelaarde lindebomen bij de erftoegang, en een notelaar op het erf bij het huis. In de eerste helft van de 19de eeuw (zie mutatie 1860, situatie voor) is er reeds een kleine hoeve met onder meer bakhuis. Circa 1860 worden deze oude gebouwen afgebroken ten voordele van een L-vormige opstelling met huis en schuur rondom een erf met boomgaard.


ID: 91398 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 4 (Kortemark)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met bewaarde schuur en stal uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, vernieuwd boerenhuis en stal teruggaand op volume van 1858.


ID: 91399 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 6 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Vier losse bestanddelen georganiseerd rond een begraasd erf. Toegankelijk via onverharde erfoprit gemarkeerd door twee erflindes en afgesloten door een hek in buisstaal.