Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

8061 resultaten


ID: 91301 | Bouwkundig element

Hooizaadhoeve

Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.


ID: 91062 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pereboomstraat 7 (Kortemark)
Hoeve minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw. Vrijstaande bestanddelen in een losse opstelling, bestaande uit een boerenhuis met 19de-eeuwse kern en schuur, gedateerd 1836, beide dwars op de straat georiënteerd.


ID: 91302 | Bouwkundig element

Walhoeve

Pollaertstraat 5 (Kortemark)
Achteringelegen kleine hoeve met losse bestanddelen, in zijn huidige vorm daterend van circa 1903 (sic) wanneer het huis volgens het kadaster totaal herbouwd wordt. De verspreide opstelling van huis, schuur en stal gaat terug op het primitief kadasterplan (circa 1827). Het bakhuis werd herbouwd op de plaats van een bakhuis van 1897.


ID: 91067 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevesite

Polletstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen hoevesite, als hoevesite met huis en nutsgebouw reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan burgemeester Degrendel van Handzame). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1860 wordt het huis volledig herbouwd en is de hoeve omgeven door een boomgaard. In 1878 wordt het huis vergroot.


ID: 91402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 18 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve. Opstelling met lage, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Gebouwenbestand bestaande uit een boerenhuis met aanpalend lagere en smallere stalling en vrijstaande schuur. Voor het huis en de stalling, bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. De site is iets hoger gelegen dan de omringende weilanden. De erfoprit met recent hek loopt tussen de gebouwen door verder in oostelijke richting.


ID: 91401 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 6 (Kortemark)
Hoeve met lage bestanddelen in gesloten U-vormige opstelling, bestaande uit woonhuis en bedrijfsgebouwen (handel in meststoffen). Links, onverharde erfoprit met smeedijzeren hek.


ID: 91414 | Bouwkundig element

Achteringelegen wederopbouwhoeve

Ruyterhoekstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen wederopbouwhoeve, bereikbaar via een lange erfoprit. Omgeving met weiden en hoogstamboomgaard. Volgens het kadaster is de hoeve herbouwd in 1920 na afbraak van een oudere hoeve die iets ten noordwesten lag binnen een deels bewaarde rechthoekige omwalling. Deze hoeve met losse bestanddelen binnen een rechthoekige omwalling is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91313 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenstraat 75 (Kortemark)
Hoevesite ten noordwesten van de Steenstraat gelegen. Losse, lage bakstenen bestanddelen, U-vormig rondom het begraasde erf gegroepeerd. Korte gekasseide erfoprit, ijzeren hek. Rechts van de hoeve, omhaagde (meidoorn) weide met poel, knotwilgenrij.


ID: 91111 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Torhoutstraat 83 (Kortemark)
Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.