Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 28252 | Bouwkundig element

Boonzackmolen

Kruishoutemseweg 26 (Wortegem-Petegem)
Vroegere stenen korenwindmolen eind 18de eeuw gebouwd door de familie Ballekens. Gecementeerde bakstenen ronde molenromp onder betonnen afdekplaat.


ID: 28232 | Bouwkundig element

Weverij

St. Martinusstraat 2 (Wortegem-Petegem)
Zogenaamd "Ridobel", Belgische gordijnenindustrie. In 1921 als weverij opgericht door G. Geeraert en in 1940 zogenaamd "Tissage de Petegem Lez Audenaerde n.v.". Uitgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog en grootser heropgebouwd.


ID: 28263 | Bouwkundig element

Distilleerderij d'Oude Stokerij

Waregemseweg 137 (Wortegem-Petegem)
Voormalige distilleerderij minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de tweede helft van de 19de eeuw volgens open vierkante aanleg, eind jaren 1880 gedeeltelijk gesloopt, ten zuidoosten in Pontstraat in 1950 in fermettestijl uitgebreid; linker deel gelijknamig restaurant. Vroeger dienstgebouw onder pannen zadeldak met nokpannen.


ID: 28268 | Bouwkundig element

Westbroeckhof

Waregemseweg 25 (Wortegem-Petegem)
Voormalige hoeve en stokerij genoemd naar vroegere houten oliewindmolen Westbroeckmolen van 1571, verdwenen in 1910. Achterin gelegen vroegere hoeve met losse bestanddelen uit de eerste helft van de 18de eeuw, in jaren 1850 uitgebreid tot U-vorm, later aangepast tot L-vorm en eind jaren 1880 van een groot herenhuis voorzien. Gedeeltelijk gekasseid erf.


ID: 88718 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Zonnestraat 30 (Wortegem-Petegem)
Achterin in bochtige straataftakking gelegen voormalige brouwerij uit eind 18de-begin 19de eeuw met latere aanpassingen en dienstgebouwen. Middenin erf, grote rechthoekig mestvaalt. Ten noordoosten, terp met in 1940 afgebrande stenen windmolen zogenaamde "Stenenmolen" uit einde 18de eeuw.


ID: 14457 | Bouwkundig element

Romp van Oude Molen

Baan (Wuustwezel)
Romp van een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1901, gebouwd ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1790.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In het gebied liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 135030 | Landschappelijk geheel

Zoerselbos en Hooidonkse Beemden

Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
Het Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat dit gebied tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.


ID: 14556 | Bouwkundig element

Brouwerij De Swerte Arend

Dorp 13 (Zandhoven)
Brouwerij gelegen binnen zelfde omgrachting als nummer 11 "De Hemel"; geheel van gebouwen rondom een gekasseid erf. Het woonhuis dateert mogelijk van 1648.


ID: 14600 | Bouwkundig element

Brouwerij De Valk

Herentalsebaan 197 (Zandhoven)
Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, aansluitende brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats.