Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 39096 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Watermolenstraat 1 (Galmaarden)
Hoevetje met geplaveid erf, waarvan het boerenhuis een kern uit de tweede helft van de 18de eeuw behoudt.


ID: 39118 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Durand

Zeuningenstraat 1 (Galmaarden)
Semi-gesloten hoeve met geplaveid erf, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Overluifelde inrijpoort en voetgangersdeurtje in de afsluitingsmuur.


ID: 39119 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Zeuningenstraat 3 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder zadeldaken, geplaatst rondom een geplaveide binnenplaats en daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 39120 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Zwaanstraat 3 (Galmaarden)
19de-eeuwse hoeve. Inrijpoort onder houten latei met zandstenen posten en een voetgangersdoorgang van arduin opgenomen in een dienstgebouw.


ID: 135212 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei tussen Welden en Gavere

Asper, Dikkelvenne, Gavere (Gavere), Zingem (Kruisem), Heurne, Mater, Welden (Oudenaarde), Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
Dit gebied bevindt zich tussen Welden (Oudenaarde) in het zuiden, Zingem in het westen, Meilegem (Zwalm) in het oosten en Dikkelvenne (Gavere) en Gavere in het noorden. Nagenoeg het volledige deel ten westen van de Schelde behoort tot het alluviale deel van de Scheldevallei. In dit meersenlandschap bevinden zich nog enkele afgesneden meanders. Aan de rechteroever behoren er delen van het gebied tot het Zuid-Vlaams heuvelland (zandleemsteek). Vooral tussen Gavere en Dikkelvenne is de oostelijke steilrand erg uitgesproken. De kouter te Welden ligt op een zandige opduiking. De Scheldevallei wordt gekenmerkt door kleine reliëfverschillen, dit zijn oeverwallen en zandige ruggen of opduikingen.


ID: 135208 | Landschappelijk geheel

Merelbeekse bossen

Baaigem, Vurste (Gavere), Bottelare, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke)
De Merelbeekse bossen vormen een boscomplex tussen de dorpen Melsen, Baaigem, Munte, Bottelare en Schelderode. Deze bossen, die in elkaar overlopen, zijn het Makegembos, Harentbeekbos, H. Geestgoed, Bruinbos, Boswijk en Nerenbos. Op de Muntekouter, juist ten noorden van Baaigem, staat de ‘Prinsenmolen’. Op deze kouter bleven talrijke bunkers uit Bruggenhoofd Gent bewaard. Bodemkundig ligt het gebied op overgang van hogere en drogere zandleemgronden op de Muntekouter in het zuiden naar lager gelegen natte beboste zandleem en lemige-zandgronden in het noorden. De noordelijke grens van het gebied komt in de zandstreek, hier een zuidelijke uitloper van de Vlaamse Vallei.


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 36140 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aalbroekstraat 48 (Gavere)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen binnen een deels ommuurd erf met ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 300920 | Bouwkundig element

Dorpskom Baaigem

Baaigemstraat, Grintweg, Molenstraat, Muntekouter, Prinsenmolenstraat, Wilgenstraat (Gavere)
De dorpskom van Baaigem wordt bepaald door twee kernen, namelijk de Sint-Bavokerk en de windmolen Prinsenmolen.


ID: 35984 | Bouwkundig element

Schuur van voormalige hoeve

Baaigemstraat 140 (Gavere)
Versteende bakstenen schuur met grote poort en deels behouden houten bebording, bewaard deel van voormalige hoeve.