Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 305856 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
De toegangsdreef tot het Goed ter Looveren bestaat uit twee rijen van opgaande Canadapopulieren aan beide zijden van een met steenslag verharde weg.


ID: 305857 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Goed Ter Looveren

Ter looverendreef (Zelzate)
Een eikendreef, die de historische verbinding maakt langs het ‘Goed ter Loveren’ tussen Stoepe te Ertvelde en Zelzate, is aan de noordzijde voorzien van een enkele en aan de zuidzijde van een dubbele bomendreef. De dreefbomen zijn gesleund en vertonen een ruime takvrije stam. Ter hoogte van de toegangsdreef naar het Goed ter Looveren is de eikendreef over een lengte gekapt voor de aanleg van een gasvervoerleiding (S49). Verder is de dreef hier en daar vervaagd en als houtkant met hakhout en struiken aanwezig en lokaal zelfs op bepaalde plaatsen verdwenen.


ID: 130792 | Landschappelijk element

Liefkensdreef

Ambroossteenweg (Zemst)
De Liefkensdreef of Bollebaan is een voetpad aan de zuidzijde van de Ambroossteenweg, ter hoogte van de Boomgaardstraat. Dit pad is aan weerszijden van een rij beuken (Fagus sylvatica) en enkele gewone haagbeuken (Carpinus betulus) voorzien.


ID: 134168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dokterswoning De Maeyer met tuin

Brusselsesteenweg 144 (Zemst)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw, verbouwd in 1880 door dokter Isidoor Mertens, met aanleg van informele tuin van 53 are met enkele grote bomen


ID: 302647 | Landschappelijk geheel

Dorent-Nelebroek

Dorentstraat (Zemst)
Het gebied Dorent-Nelebroek vormt één van de laatste, grote en relatief onaangetaste valleigebieden van de Zenne en wordt getypeerd door de aanwezigheid van twee fossiele meanders.


ID: 132512 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.


ID: 132513 | Landschappelijk element

Bomenrij van tamme kastanje in het domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
In de bosrand langs de Molenheidestraat staat een bomenrij van opgaande tamme kastanjes. De bomen zijn beeldbepalend en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 134157 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rubenskasteel

Steendreef 77 (Zemst)
Kasteeldomein van 26 hectare met deels bewaarde walgracht en toegangsbrug. Kasteel met poortgebouw en een neerhof bestaande uit een woonhuis, schuur, duiventoren, oranjerie, hovenierswoning, stal en kapel. Kasteeldomein aangelegd in gemengde stijl met een landschappelijk park met vijver, tuinbruggen, bomengroepen, toegangsdreef afgesloten met een hek, siertuin met hagen, berceau’s, tuinvazen en boomgaard met fruitmuur en leifruit.


ID: 300074 | Landschappelijk element

Drie opgaande hulsten in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.


ID: 302915 | Landschappelijk element

Opgaande notelaar in pastorietuin

Handelslei 33 (Zoersel)
De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie, de notelaar staat in de achtertuin. De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn.