Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 135425 | Landschappelijk element

Weg Engelbamp

Engelbamp (Sint-Truiden)
Ten noorden van Sint-Truiden ligt in noord-zuidrichting een historische wegtracé dat op basis van historische kaarten zeker tot in de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar vermoedelijk een vroegmiddeleeuwse oorsprong kent. Deze weg zou al van in de vroege middeleeuwen in het verlengde van een Romeinse weg van Hoei over Landen-Velm en Sint-Truiden zijn aangelegd. Ter hoogte van Nieuwenhoven heet dit wegtracé Engelbamp. Langs dit tracé vestigde de abdij van Sint-Truiden haar buitenverblijf en hoeve Nieuwenhoven. Onmiddellijk ten noorden van Nieuwenhoven vormde zich een holle weg in een geul op de flank van een hoogte, een uitloper van het interfluvium tussen Herk en Gete. Waar het wegtracé in deze geul ligt, komen langs beide zijden houtkanten op de hoger gelegen wegbermen voor.


ID: 23016 | Bouwkundig element

Kasteel van Nieuwenhoven en kasteelhoeve

Engelbamp 55 (Sint-Truiden)
Sinds het vierde kwart van de 13de eeuw speelhof en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden. De huidige hoeve werd gebouwd door abt Hubert Germeys, het kasteel door abt Jozef van Herck.


ID: 135421 | Landschappelijk element

Domeingrens rond het domein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden begrensd door een dreef. Aan de westzijde grensde het abdijdomein aan de historische dreef Engelbamp, die nu nog als een verharde weg met nieuw aangeplante bomen of houtkanten bestaat. Noord en oost omgrensde een dreef of pad het domein. Die dreef bestond uit een onverhard pad, een gracht en een houtkant van opgaande beuken of hakhout uit haagbeuk. Aan de zuidkant vormt de gekanaliseerde Kelsbeek de grens tussen abdijdomein en andere bezittingen. Deze structuur is nog goed herkenbaar, hoewel op sommige plaatsen vervaagd. Binnen de contouren lag de kern van het abdijdomein met het buitenverblijf van de abt, de hoeve, vijvers, begraasde hoogstamboomgaarden en akker 'Den Hulst'. In de 17de eeuw was de ruimte binnen deze begrenzing opener dan nu het geval is.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 304442 | Landschappelijk element

Grevensmolenweg

Grevensmolenweg (Sint-Truiden)
De Grevensmolenweg geeft toegang tot de gelijknamige watermolen op de Molenbeek. Een half verharde zijweg passeert langs de molen en leidt rechtstreeks naar de beek waar de weg overgaat in een onverharde landbouwweg. Deze weg loopt naar het westen maar loopt dood op een akker. Oorspronkelijk vormde deze weg de toegang tot de nu verdwenen 'Ferme de Stapelbeek' die ingeplant was vlakbij de Molenbeek. De toegangsweg tot de hoeve liep verder door over de akkers tot aan het kruispunt van voetwegen bij de Belkens Boom Kapel. Via dit kruispunt was deze weg een van de mogelijke routes tussen Duras en Sint-Truiden.


ID: 23124 | Bouwkundig element

Watertoren

Gudderstraat (Sint-Truiden)
Eén der eerste watertorens in de provincie Limburg, gelegen op het hoogste punt van Gelmen.


ID: 303487 | Landschappelijk element

Kasteelpark Peten-Van Halen

Halingenstraat 76 (Sint-Truiden)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter daterend uit de late 19de eeuw, aangelegd in een ouder domein met 'Engelse tuin' dat van hoeve naar kasteel promoveerde; tuinpaviljoen uit het einde van de 18de eeuw, belangrijk hek­werk van rond 1900, en overparkje uit begin 20ste eeuw.


ID: 301429 | Landschappelijk element

Restant van visvijvers op de Kelsbeek

Hasseltsesteenweg (Sint-Truiden)
Op de bovenloop van de Kelsbeek bevinden zich in het huidige Galgenbos (provinciaal domein Nieuwenhoven) de restanten van eeuwenoude visvijvers, die tot het eigendom van de cisterciënzerinnenabdij Herkenrode behoorden. Op deze plaats vertoont de topografie een opvallend reliëf. De beek stroomt door een vrij smalle, maar diepe bedding met kunstmatig opgehoogde randen, die vroeger de dijkjes rond de wellicht opgestuwde vijvers vormden. Op 17de-eeuwse kaarten zijn deze vijvers goed zichtbaar. De 19de-eeuwse kadasterkaarten tonen nog maar één vijver, die even later, waarschijnlijk door een gebrek aan onderhoud van de dammen, wegspoelde.


ID: 22782 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve met schrijnwerkerij

Hasseltsesteenweg 257-259 (Sint-Truiden)
Langgestrekte hoeve met voormalige schrijnwerkerij, uit de 19de eeuw, vlak aan de straat gelegen; thans gewijzigde ordonnantie - tweegezinswoning -, met links het oorspronkelijke woonhuis.


ID: 23004 | Bouwkundig element

Kasteel van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Voormalig hotel De Groeten Engel, in kern opklimmend tot circa 1642, in 1646 door de abdij van Averbode opgekocht en ingericht als rectoraat. In de loop der tijden werd het ensemble een conglomeraat van allerlei, op zichzelf waardevolle elementen.