Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 300066 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter met vijver, monumentale bomen en parkbos uit de eerste helft van de 19de eeuw en een tuin uit begin 20ste eeuw, als deel van een domein met gebouwen uit de 17de tot begin 20ste eeuw; een oude site, voorheen bezit van de Norbertijnenabdij van Averbode.


ID: 135426 | Landschappelijk element

Holle weg Heide

Heide (Sint-Truiden)
De weg tussen Nieuwerkerken en Wijer ten noorden van Sint-Truiden (nu Heide) volgt een historisch traject waarvan de oorsprong zeker tot de 14de eeuw kan worden teruggevoerd. Waar de verharde weg over een hoogte van het interfluvium tussen Gete en Herk gaat, neemt hij de vorm van een holle weg aan met houtkanten van beuk, haagbeuk en eik.


ID: 22987 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Heide 70 (Sint-Truiden)
Hoeve met kern uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen in een gave, landelijke omgeving. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, met de schuur aan de overkant van de Heidestraat.


ID: 303476 | Landschappelijk element

Parkje van Villa Les Tilleuls

Helshovenstraat 35 (Sint-Truiden)
Villaparkje uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin, straathek, bomenrijk parkje en lindendreef naar de achteraan gelegen boomgaard met barrier.


ID: 304370 | Landschappelijk element

Kasteellaan

Kasteellaan (Sint-Truiden)
De Kasteellaan is een rechte landbouwweg aangelegd met betonplaten. De weg verbindt de gehuchten Wilderen en Duras dwars over de uitgestrekte akkers van de Galgenberg. De weg biedt open zichten op de omliggende akkers en laagstamboomgaarden en op de kerktorens van Gorsem en Duras. Aan de rand van de weg staat een solitaire treurwilg. Langs de tweede helft van de weg, richting Duras, werd langs weerszijden een rij populieren aangeplant. Het vervolg van de rij werd recent aangeplant met afwisselend rode en gewone beuk en sporadisch een zomereik. De weg komt uit bij een driehoekig pleintje aan de Duraslaan met zicht op de dreef van het Kasteel van Duras. Deze rechte 'laan' vervangt een ouder en minder strak tracé dat Duras en Wilderen met elkaar verbond, dwars over de uitgestrekte dorpsakkers en langs een kruispunt van veldwegen gemarkeerd door de 'Belkens Boom' Kapel.


ID: 303509 | Landschappelijk element

Park van het Bogaardenklooster

Kasteelstraat 53 (Sint-Truiden)
Omgracht voormalig kasteeldomein met resten van het 19de-eeuws kasteelpark in landschappelijke stijl met pittoresk karakter. Aanvankelijk Bogaardenklooster, later kasteeldomein en uiteindelijk schoolcomplex met gebouwen uit de 17de tot de 20ste eeuw.


ID: 300068 | Landschappelijk element

Holle weg Kelsbeek

Kelsbeek (Sint-Truiden)
Waar de historische weg, genaamd Kelsbeek, over een uitloper van het interfluvium tussen Gete en Herk loopt, vormt hij een zeer diep ingesneden holle weg.


ID: 301780 | Landschappelijk element

Holle voetweg

Kelsbeek (Sint-Truiden)
Relict van een historisch voetweg, die in de 17de eeuw nog bestond, maar nadien vervaagd is.


ID: 84286 | Bouwkundig element

Kasteel van Kerkom

Kerkstraat 6 (Sint-Truiden)
Vroegere zetel der heerlijkheid Kerkom, geheten naar het geslacht van Alsteren, heren van Kerkom van eind 14de eeuw tot 1675.


ID: 303478 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Kerkom

Kerkstraat 6 (Sint-Truiden)
Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect en botanist Alfred Wesmael, uit 1883; kasteel in eclectische stijl naar plannen van Edmond de Serrure, gedateerd 1889. Ouder domein met feodale wortels, in 1760 voor­zien van een kasteel waar men woonde 'entre cour et jar­din'; nu renpaardenfokkerij.