Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 209576 | Bouwkundig element

Brouwerij De Leeuw en brouwerswoning

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 209881 | Bouwkundig element

Samenstel van drie woningen

Heidelbergstraat 17-21 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel van drie woningen daterend van circa 1900, nu één geheel vormend als restaurant "De Lekpot" en woning. Opgetrokken als kuiperij en herberg, naar verluidt met bolbaan. Hoger opgaand middendeel (nummer 19), onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lagere gebouwen (nummer 17 en nummer 21) onder mansardedaken (mechanische pannen) met dakvensters en dakkapellen. Nummer 17 met dwarsvleugel achteraan. Historiserende inslag bij de dakvensters met trapgevels, geblokte ontlastingsbogen en uitkragende rondboogfries op consoles. Gebouwen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling bij nummer 17.


ID: 209879 | Bouwkundig element

Villa Stuivenberghe

Heidelbergstraat 2 (Zedelgem)
Op de hoek met de Autobaan. Vrijstaande bakstenen villa, opgetrokken als directeurswoning horend bij het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe.


ID: 209380 | Bouwkundig element

Wasserij-Flandria met directeurswoning

Ruddervoordsestraat 6-8 (Zedelgem)
Wasserij Flandria, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1950 door Hector Baute, handelaar uit Zedelgem, die circa 1954 een nieuwe directeurswoning op nummer 8 betrekt. Wasserij opgevat als een lage, bruine baksteenbouw, functionele architectuur met achteraan een ronde fabrieksschouw, toegevoegd in 1963. Statige directeurswoning onder schild- en zadeldaken en met ruime tuin.


ID: 210130 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen ijzergieterij

Ruddervoordsestraat 82 (Zedelgem)
Bedrijfsgebouwen van de voormalige ijzergieterij van Alidor Claeys. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1948 waarbij een bestaande oranjerie wordt geïncorporeerd, en uitgebreid circa 1952 en 1988.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209998 | Bouwkundig element

Bijgebouwen  De Watermolen

Torhoutsesteenweg 11 (Zedelgem)
De bouw van de herberg met watermolen zou teruggaan tot het einde van de 17de eeuw en verband houden met de drooglegging van de moerassige vijvers in de omgeving. De bebouwing wordt opgetrokken langs de toenmalige "Torhoutschen Brugghewegh", op de kruising met de Watermolenbeek. Omwille van het geringe verval van de beek wordt in 1727 de molenactiviteit gestaakt en het gebouw verder als herberg en hofstede uitgebaat. Bij een heraanleg en rechttrekken van de bocht in 1956 wordt de herberg met woonhuis afgebroken. De bijgebouwen blijven behouden. Witbeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omgeven door grasvelden. Dwarsschuur met asemspleten en stallingen.


ID: 89686 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Begijnhof 7 (Zele)
Arbeiderswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, nu met 20ste-eeuws voorkomen, rechts jonger bakstenen bedrijfsgebouw met doorrit.


ID: 83945 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bedrijfsgebouw

Dokter Armand Rubbensstraat 36, Kapellestraat 2 (Zele)
Burgerhuis uit 1895 met L-vormige plattegrond ingeplant op straathoek, met volledig ingesloten binnentuin. Achterliggende voormalige fabrieksgebouwen, opgetrokken in modernistische stijl in 1932 naar ontwerp van architect Adolf Keppens en bestemd als bierstapelplaats met ijsfabriekje.


ID: 83950 | Bouwkundig element

Brouwerswoning  Landuyt

Dr. Victor Van Cauterenstraat 11, 11A (Zele)
In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.