Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 304377 | Landschappelijk element

Ossenwegstraat

Ossenwegstraat (Sint-Truiden)
Op de hoofdbaan van Runkelen naar Ossenweg leidt een zijweg naar het zuidwesten. De aanvankelijk verharde weg gaat voorbij de bebouwing over in een zandweg die tussen weilanden, akkers en tuinpercelen slingert. Het vervolg van de weg is vanaf de splitsing met een kasseiweg die naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel aan de Herestraat leidt, eveneens uitgevoerd in kasseien. Deze kasseiweg volgt de rand van het Zwartaardebos met opgaande robinia en es en sluit tenslotte aan op de weg naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Ossenweg. Deze weg verbond het dorp van Runkelen met de bedevaartsweg naar de kapel van Ossenweg en sloot ook aan op de parallelweg naar het zuiden, richting de gehuchten Het Venne en Booienhoven die tussen het Parkbos en het meer Het Vinne liep.


ID: 304373 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Duras

Park (Sint-Truiden)
Van op de Galgestraat, de hoofdbaan naar Duras, leidt een zijwaartse dreef naar het Kasteel van Duras. De dreef is opgebouwd uit twee delen en wordt centraal doorsneden door de Duraslaan. In het zuidwesten bestaat de dreef uit twee rijen van opgaande zomerlinde. In het noordoosten, dichter bij het kasteel, is de dreef smaller en aangeplant met een enkele rij platanen. Ter hoogte van de splitsing markeert een wegkruis het kruispunt van de kasteeldreef, de Duraslaan en de Kasteellaan. Oorspronkelijk was het kasteel verbonden met Duras door een landweg die uitkwam net ten zuiden van de huidige splitsing van de Herestraat met de grote Vinnestraat. In de 19de eeuw werd de huidige kasteeldreef aangelegd en tegelijk een nieuwe rechte verbindingsweg tussen Duras en Gorsem.


ID: 84280 | Bouwkundig element

Kasteel van Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.


ID: 303464 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.


ID: 23157 | Bouwkundig element

Hoeve

Roosbeekstraat 7-8 (Sint-Truiden)
Hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw en dienstgebouwen uit de 19de eeuw, vlak bij de straat gelegen; het centrale gebouw ligt midden van het erf.


ID: 303453 | Landschappelijk element

Stadswandeling

Schepen Dejonghstraat, Tichelrijlaan, Tiensevest (Sint-Truiden)
Beboomde stadswandeling op het restant van de oude stadsvesten, met aansluitende tuinen met smeed­ijzeren hekken en poortjes.


ID: 23139 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Schoorbroekstraat (Sint-Truiden)
Spoorwegbrug van de oorspronkelijke lijn Landen-Sint-Truiden.


ID: 303425 | Landschappelijk element

Pastorietuin van de Salvator Mundiparochie

Sint-Godfriedstraat 12 (Sint-Truiden)
Pastorietuin met drievoudige geleding, achter het midden 19de-eeuwse huis.


ID: 23055 | Bouwkundig element

Speelhof, buitenverblijf van de Sint-Trudo-abdij

Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Met de bouw werd begonnen in 1585 onder het abbatiaat van Christoffel de Blocquerie. Het goed bleef eigendom van de abdij tot de Franse bezetting.


ID: 303447 | Landschappelijk element

Park van het Speelhof

Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig speelhof van de abten van de Sint-Trudo abdij, met neerhof opperhofstructuur. Omgracht goed met park in eenvoudige landschappelijke stijl, voormalige moestuin, lustbos, toegangsdreef en restanten van boom­gaarden bij het voormalig kasteel met neerhof.