Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

838 resultaten


ID: 134366 | Landschappelijk element

Parkje van Kasteel De Toren

Hasseltsesteenweg 17 (Kortessem)
Door verkavelingen sterk gereduceerd parkje met enkele overblijvende bomen en beeldbepalende kruinen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, horend bij een goed bewaard midden 19de-eeuws herenhuis met dienstvleugel.


ID: 130810 | Landschappelijk element

Lievehereboom en zomereik

Lievehereboomstraat, Vinckenroyestraat (Kortessem)
De lievehereboom, een zomereik (Quercus robur), is één van de oudste bomen van België (volgens de overlevering zou de boom geplant zijn omstreeks 800). Deze boom vormt een belangrijk baken in het omringende agrarische landschap.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 302959 | Landschappelijk element

Dubbele dreef met opgaande eiken

Kruishoutem (Kruisem)
De Passionistenstraat is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) ingetekend en was de verbinding met de wijk Marolle en was tevens de weg naar de Lozenmolen. De molen is verdwenen enkel de straatnaam Lozenmolenstraat, die uitkomt op de Passionistenstraat, verwijst hier naar. Op het moment van de bescherming in 1985 was de Passionistenstraat een dubbele beukendreef met redelijk wat uitval. De dreef werd gekapt om ze te vervangen met zomereiken.


ID: 302962 | Landschappelijk element

Kruisdreef met opgaande bomen

Kruishoutem (Kruisem)
Haaks op de dreef in de Passionistenstraat en op de enkele beukendreef is een dreef aangelegd die reeds ingetekend werd op de primitieve kadasterkaart van België. De aanleg van een uitgebreid drevenpatroon doet vermoeden dat men begin de 19de eeuw plannen had om het gebied te bebossen en de dreven als exploitatieweg te benutten. De dreef bestaat uit twee bomenrijen van opgaande zomereik langs een onverharde zandweg. Met uitzondering van het deel ten westen van de Passionistenstraat is de dreef intact en vertoont weinig uitval.


ID: 302969 | Landschappelijk element

Dubbele eikendreef met opgaande bomen

Kruishoutem (Kruisem)
Deze dreef werd voor het eerst ingetekend op de primitieve kadasterkaart van België en opgemaakt na 1830. Begin 20ste eeuw werd de dreef verlengd tot aan de Lozenmolenstraat (dit is te zien op de stafkaart van 1911). Begin de jaren '80 van de vorige eeuw werd hier een oude dubbele beukendreef gekapt en nadien vervangen door een dubbele eikendreef. De heraanplantingen zijn niet volledig gelukt, de nieuwe dreef vertoont redelijk wat uitval.


ID: 303035 | Landschappelijk element

Enkele dreef van opgaande zomereiken

Kruishoutem (Kruisem)
Langs de Passionistenstraat, in het verlengde van de dubbele eikendreef is er een oudere dreef met opgaande eiken. De dreef is intact, kent weinig uitval en wordt aan de oostzijde geflankeerd door een bosperceel. De Passionistenstraat is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) ingetekend. Het was de verbinding met de wijk Marolle en tevens de weg naar de Lozenmolen. De molen is verdwenen enkel de straatnaam Lozenmolenstraat, die uitkomt op de Passionistenstraat, verwijst hier naar.


ID: 303038 | Landschappelijk element

Enkele dreef van opgaande eiken

Kruishoutem (Kruisem)
Aan beide zijden van de met beton verharde Akkerstraat staan opgaande bomenrijen van zomereik. De weg is al voor een belangrijk deel weergegeven op de primitieve kadasterkaart van België, dit is de eerste kadasterkaart na het ontstaan van België. Of de eikendreef toen al was aangeplant is niet zo duidelijk.


ID: 41177 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapelleken van Schollaert en omgeving

Verboekt (Laakdal)
Het Kapelleken van Schollaert, gelegen in het gehucht Merlaar, bevindt zich op het kruispunt van twee dreven.


ID: 303067 | Landschappelijk element

Bomengroep met opgaande eiken bij Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat, Kasteeldreef (Laarne)
Het beboomde perceel tegenover de voorkant van het kasteel, in de hoek Eekhoekstraat en Kasteeldreef, is en nog een restant dat aansloot bij de in de jaren tachtig gerooide eikendreef. De beeldbepalende bomengroep telt negen opgaande zomereiken waarvan de dikste stam een omtrek heeft van 294 cm (2016).

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.