Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

637 resultaten


ID: 11724 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kerkstraat 46 (Oud-Turnhout)
De pastorie werd gebouwd in 1895 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans. Pastorietuin doorsneden door de beek de Aa en met achterin gelegen vijver.


ID: 307950 | Landschappelijk element

Gevlochten haag van beuk en haagbeuk

Heistraat (Oudenaarde)
Aan de straatkant, langs het het erf van een hoeve met boomgaard in de Heistraat (Mater) bevindt zich een relict van een oude vlechthaag.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 45693 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed 't Reigersnest

Oude Gistelseweg 29-33 (Oudenburg)
Toegang via deels gekasseide dreef met paardenkastanjes. Kleine bakstenen pijlers aan de toegang, rechts met naastgelegen schuin aflopend bakstenen muurtje en naambord. Complex bestaande uit landhuis met voorliggende tuin met waterputten, hovenierswoningen. Ten noorden klein parkje in landschappelijke stijl met vijver, tuinbrug en kunstmatig heuveltje, in gebruik als reigerreservaat. Verschillende oude parkbomen. Ten oosten hoeve met boerenhuis, wagenhuis- en stalvleugel, zomerhuis met bakhuis en losstaande schuur en hangar. Erf afgesloten door hek met gecementeerde hekpijlers Moestuin met koude bakken, boomgaard met fruitmuur en afsluitingshaag. Duiven- en hondenhokken.


ID: 306182 | Landschappelijk element

Haag van mispel en haagbeuk

Oude Weyerstraat (Peer)
Oude haag van mispel en haagbeuk, met sporen van vlechtwerk, op de perceelsrand van het erf bij een langgestrekte vakwerkhoeve.


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 212226 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis Ampe-Dhooghe

Brugsesteenweg 166 (Pittem)
Neoclassicistisch burgerhuis in omhaagde tuin, in 1930 samen met een achtergelegen volume (wagenhuis?) gebouwd door de broers Arthur en Oscar Ampe, eigenaars van de nabijgelegen steenbakkerij.


ID: 133087 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens aan de straatzijde en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 133088 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Vliegveldweg 2 (Pittem)
Door het gebruik van meidoorn en hulst in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze periodiek te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 132040 | Landschappelijk element

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.