Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1212 resultaten


ID: 304260 | Archeologisch geheel

Site Donk - Oud Kerkhof

Schulen (Herk-de-Stad)
De site is de locatie van de vroegere kerk van Donk die voor het eerst vermeld werd in 741/2 als ‘Dungo’.


ID: 22383 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Amandinaweg (Herk-de-Stad)
Neogotische kruisbasiliek, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met kerkhof aan de zuidzijde. Lourdesgrot naast de kerk.


ID: 22450 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorpsstraat 8 (Herk-de-Stad)
Het classicistisch zaalkerkje is gedateerd 1752 op een gevelsteen boven het portaal. Omheen de kerk ligt het omheinde kerkhof.


ID: 39730 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Brikstraat 2 (Herne)
Heterogeen gebouw met ommuurd kerkhof, en volgende plattegrond: een westertoren met noordertraptorentje, een driebeukig hallenschip, een koor met driezijdige sluiting en flankerende sacristieën. Van de oudste toestand uit de 13de eeuw blijft de vierkante toren over.


ID: 39611 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Herne)
Belangwekkend gebouw met omringend kerkhof, hoofdzakelijk opgetrokken uit breuksteen van schilfersteen met gebruik van Doornikse kalksteen en zandsteen. Romaanse overblijfselen in het schip, meermaals verbouwd en gerestaureerd.


ID: 39660 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius

Dorp 36 (Herselt)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk in neogotische stijl met bewaarde westtoren in Kempense baksteengotiek en een begin 20ste eeuw gereconstrueerd gotisch koor.


ID: 8966 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.


ID: 9063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Heilig-Hartplein 1 (Herzele)
Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën.


ID: 76576 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Hillegemplein 1 (Herzele)
Basilicale neogotische kerk van 1877-1880, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, ter vervanging van een kerk van 1108, vernieuwd in 1787, afgebroken in 1876; de toren bleef bewaard. De huidige toren dateert van 1890 naar ontwerp van architect Jules Goethals. Omringend, ommuurd kerkhof met een collectie graftekens.


ID: 8993 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis met kerkhof

Huigeveldstraat 1 (Herzele)
Voorheen afhankelijk van de abdij van Nijvel. Oude kerk uit de 12de en 13de eeuw. Heden naar het westen georiënteerde neoclassicistische kerk gebouwd in 1846-48 met integratie van de toren van 1635 van de vroegere kerk. Omringend kerkhof met graftekens.