Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1968 resultaten


ID: 84424 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Jozef en cichorei-ast

Dentergemstraat 18 (Dentergem)
Dubbelhuis met gevel in gele baksteen op arduinen plint, volgens kadaster opgetrokken circa 1888. Vroeger was dit de herberg "Sint-Jozef", tot 1910 bewoond door timmerman Henri Vancoilli. Door zijn ligging aan het tramplein veranderde de herberg van naam "De Tramstatie". Circa 1923 werd de herberg stopgezet en volgens kadastergegevens rechts de cichorei-ast ertegenaan gebouwd. Rode baksteenbouw met geelbakstenen gevel onder zadeldak.


ID: 84426 | Bouwkundig element

Herberg De Kessens

Dentergemstraat 53 (Dentergem)
oormalige herberg "De Kessens", in 1906 opgericht door wagenmaker Ivo Christiaens uit Ruiselede. Lage bebouwing op de hoek met de Kruisstraat. Donkerrode baksteen boven arduinen plint onder pannen zadeldak.


ID: 84315 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Dreve 1 (Dentergem)
Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Twee bouwlagen onder plat dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.


ID: 84588 | Bouwkundig element

Herberg de Pekelharing

Molenstraat 80 (Dentergem)
Is in 1779 gekend als de herberg "De Pekelharing", op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Cabaret Haring". Indertijd landelijk gelegen op de Molenkouter. In het kadaster staan in de loop van de 19de eeuw verschillende wijzigingen opgetekend met onder meer circa 1864 een uitbreiding. Het café stopt zijn activiteit circa 1957. Heden woonhuis, terugwijkend op de rooilijn en met brede stoep. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 84442 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Hubertusstraat 6 (Dentergem)
Lage woning, eventueel de locatie van de voormalige herberg "De Dry Coninghen", zoals te zien in het landboek van C.P. Minne (1761). Gaat in ieder geval, ondanks verschillende verbouwingen, in kern terug tot voor 1830. Baksteenbouw onder zadeldak met bepleisterde gevel met imitatievoegen.


ID: 84483 | Bouwkundig element

Herberg De Vierschaar

Staatsbaan 2 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumarchitectuur, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1938 en vermoedelijk al bij de aanvang als herberg functionerend. De naam verwijst vermoedelijk naar het verderop gelegen "Vierschaer Cabaret" (thans verdwenen). Rode baksteenbouw onder mansardedak (mechanische pannen) op arduinen plint. Hoger opgetrokken middentraveeën aan beide straatgevels.


ID: 84498 | Bouwkundig element

Herberg Den Haerent

Wakkensesteenweg 2 (Dentergem)
Wellicht de vroegere herberg "Den Haerent" tegenwoordig in gebruik als restaurant " 't Pleintje". Reeds vermeld in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) als "eene behuijsde erfve, wesende eene herberghe genaemt den haerent". Het huidige volume bestaat uit de drie meest westelijke traveeën van de straatvleugel en de achterliggende westvleugel. Dit was in 1830 eigendom van Geert De Borchgraeve-Brackenier, brouwer uit Olsene, en deed vermoedelijk dienst als herberg, uitgebaat door Frans Lefevre. Het achterste gedeelte van het huidige volume, thans dienst doend als feestzaal, is vermoedelijk toegevoegd op het einde van de 20ste eeuw.


ID: 84449 | Bouwkundig element

Herberg Sint Huybrecht

Wakkenstraat 3 (Dentergem)
Voormalige herberg "Sint Huybrecht", later "Het Dorpshuis" en nog later "Het Gemeentehuis". Tussen 1795 en 1944 deed dit gebouw ook dienst als gemeentehuis. In 1803 wordt het door Pieter Van Den Bossche gekocht van Pieter Bernardus Minne, de laatste griffier van Markegem. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwartpannen zadeldak. Rijk versierde gecementeerde voorgevel in neoclassicistische stijl. Linkerzijgevel is gecementeerd met imitatievoegen, rechtergevel is witbeschilderd.


ID: 84640 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan en mouterij

Wapenplaats 39 (Dentergem)
Voormalige herberg 'De Zwaan' en mouterij, laatste pand van de Wapenplaats aansluitend bij de Markegemstraat. Reeds vermeld in 1721, in de 19de en 20ste eeuw speelt het café een rol in het gemeenschapsleven.


ID: 75558 | Bouwkundig element

Herberg en winkel van scheepstimmerwerf De Zaat

De Zate 4 (Dessel)
Huis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met kleine dakruiter, gebouwd vóór 1881.