Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 40026 | Bouwkundig element

Perckhoeve

Perkstraat 100 (Linkebeek)
Gaaf bewaarde hoeve gebouwd in 1772, omvat het woonhuis met links melkhuis en rechts paardenstallen, een stalvleugel, een hoge schuur met kleiner wagenhuis en een afzonderlijk bakhuis.


ID: 132451 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen van zwarte populier bij Marchiennegoed

Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 131437 | Landschappelijk element

Leilindenrij Beervelde-Dorp

Beervelde-Dorp (Lochristi)
De dorpskom van Beervelde wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een leilindenrij. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen staan bij zuid georiënteerde gevels en functioneren in de zomer als zonnescherm.


ID: 34134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Goed te Magerheit

Vossenstraat 24 (Lochristi)
Hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgrachten gemarkeerd door een rij knotwilgen. Goed bewaard achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. lange bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur, stallen en wagenhuis onder overstekend zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakhuis achter de boerenwoning.


ID: 131598 | Landschappelijk element

Zeven gekandelaarde eiken

Zeveneken-Dorp (Lochristi)
Op het dorpsplein en langs het smeedijzeren hek bij het kerkhof van de Sint-Eligiuskerk staat een rij van acht bomen waarvan zeven eiken en één linde. De Amerikaanse eiken werden gekandelaard.


ID: 135196 | Landschappelijk geheel

Daknamse Meersen

Daknam, Lokeren (Lokeren)
De Daknamse Meersen behoren tot de Durmevallei en worden gekenmerkt door het voorkomen van een kleinschalig landschap: kleine percelen hooiland en grasland worden begrensd door grachten met open water of begroeid met verlandingsvegetaties, al dan niet omzoomd door knotwilgen en elzenstruiken. De kleinschalige dorpskern van Daknam ligt in het noorden van het gebied.


ID: 300501 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met linden op dorpsplein

Daknam-dorp (Lokeren)
Aansluitend bij het kerkhof van Daknam ligt langs de straat een beboomd pleintje. Dit landelijke dorpspleintje bestond oorspronkelijk uit twee bomenrijen van telkens zes exemplaren. In de bomenrij langs de straat is er een uitval van twee bomen. Door het verkeer en de parkeerdruk hebben de bomen hebben het zwaar te verduren.


ID: 130020 | Landschappelijk element

Leibomenrij in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. De rij leilindes langs een wandelpad vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment.