2943 resultaten
ID: 29388 | Bouwkundig element
Koningstraat 9 (Brugge)
Enkelhuis met achtergevel en bijhorende afsluitingsmuur met eigentijdse deur aan de Engelsestraat leidend naar een binnenkoer. Drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw.
ID: 74994 | Bouwkundig element
Koude-Keukenstraat 7-9 (Brugge)
Loodrecht op de straat gebouwd met bijhorende deels ommuurde tuin. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderde en bepleisterde voorgevel.
ID: 82022 | Bouwkundig element
Kruitenbergstraat 14, Zwarteleertouwersstraat 22-26 (Brugge)
Oorspronkelijk locatie van het godshuis van de bakkers, zogenaamd de "Bakkersrente". Gesticht circa 1469 en na toestemming van de bisschop van Doornik, bouw van een kapel met godshuis voor behoeftige en bejaarde leden van het ambacht.
ID: 83308 | Bouwkundig element
Langestraat 21 (Brugge)
Voormalige herenwoning gebouwd omstreeks 1767 in opdracht van Charles le Gillon in plaats van een breedhuis met traptoren, zie kaart van Marcus Gerards (1562). 1828: wijzigen korfbogige koetspoort gevat in een risaliet en bekroond door een driehoekig fronton en optrekken van koetshuis. Latere toevoegingen. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1993-1994 naar ontwerp van architecten C. Lebbe en J. Vermeersch (Brugge).
ID: 57735 | Bouwkundig element
Leopold II-laan 108-126 (Brugge)
Rij arbeiderswoningen met voortuintjes van 1925 naar ontwerp van architect Lucien Coppé. Gevelstenen met namen refererend aan het buitenleven. Per twee gekoppelde huizen in bruine baksteen.
ID: 77387 | Bouwkundig element
Marcus Laurinstraat 43 (Brugge)
Villa met grote beboomde tuin achter een tuinmuur, ontworpen in 1925 door architect Jozef Viérin (Brugge).
ID: 82359 | Bouwkundig element
Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.
ID: 82414 | Bouwkundig element
Mariastraat 38 (Brugge)
Kruisweg met calvariegroep, gelegen in de noordoostelijke hoek van de hospitaalsite en aangebracht tegen bakstenen tuinmuur van Goezeputstraat. Grafmonumenten in classicistische stijl met witmarmeren grafplaten voor de hospitaalzusters in 1762 opgericht op het toenmalige kerkhof. Steenhouwersmerken verwijzen naar P.C. Trigalet. In 1792 werden witmarmeren kruiswegtaferelen naar ontwerp van steenhouwer S. Siersack en een calvariegroep toegevoegd. Sinds de 19de eeuw verplaatst naar de huidige locatie en omstreeks 1981-1991 gerestaureerd en heraangelegd. Bij de restauratie werden kopieën toegevoegd van zes verdwenen platen geïnspireerd op bestaande naar ontwerp van beeldhouwer P. Goetinck, van de zandstenen beelden van Johannes en Maria naar ontwerp van beeldhouwer J. Franck, en werd een bronzen Christusbeeld door D. De Groeve vervaardigd naar oorspronkelijk houten model.
ID: 82036 | Bouwkundig element
Minderbroedersstraat 20 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen onder al dan niet afgewolfde zadeldaken; linker pand op L-vormige plattegrond; achter rechter pand, dwarse vleugel onder gemansardeerd zadeldak, waarop haakse tuinvleugel onder zadeldak (overal Vlaamse pannen). In 1995-1996, consoliderende restauratie van het geheel naar ontwerp van architect J. Danneels (Brugge).
ID: 29485 | Bouwkundig element
Moerstraat 10, 16 (Brugge)
Voormalig Godshuis zogenaamd "Vette Vischpoort / 1434", zie recent opschrift. Gesticht in 1434 door J. Fierens en M. van Leeuwerghem in de Klaverstraat. Circa 1600 zoeken erfgenamen naar aanleiding van de bouwvallige staat, een nieuwe locatie. 1618: aankoop van de huisjes in de Vette Vispoort.