Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 23139 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Schoorbroekstraat (Sint-Truiden)
Spoorwegbrug van de oorspronkelijke lijn Landen-Sint-Truiden.


ID: 72168 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".


ID: 14212 | Bouwkundig element

Kasteel Ravenhof

Oud Broek 2 (Stabroek)
Rechthoekig kasteel uit het eerste kwart van de 19de en de 20ste eeuw, ingeplant in rechthoekig omgracht domein, gelegen in Moretusbos.


ID: 307006 | Bouwkundig element

Brug over de Molenbeek

Gempstraat (Tielt-Winge)
De stenen brug over de Molenbeek in het gehucht Gempe is reeds te zien op de Ferrariskaart. De brug werd gebouwd in ijzerzandsteen met gebruik van een rondboog. De brug gaf toegang tot de vroegere afspanning De Drie Haringhe.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Tielt)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.


ID: 90003 | Bouwkundig element

Bakstenen brug over de Devebeek

Bosterhoutstraat (Tielt)
Bakstenen brugje over de Devebeek, gelegen ten zuidwesten van het weiland waarop voorheen het dubbel omwalde opperhof van de heerlijkheid "Bosterhout" gelegen is, waarvan de bebouwing in de loop van de 17de of 18de eeuw verdwijnt en de dubbele walgracht gedempt wordt in 1977.


ID: 90056 | Bouwkundig element

Brug over de Oude Devebeek

Ingelmunstersteenweg (Tielt)
Brug over de Oude Devebeek, opgericht in 1980 ter vervanging van een oudere bakstenen boogbrug met brede steunberen en ijzeren leuning. Huidige brug met gekasseid wegdek, hoge bakstenen opstanden met natuurstenen hoekkettingen en dekplaat met inscriptie "1980 OUDE DEVEBEEK".


ID: 90203 | Bouwkundig element

Brugje over de Devebeek

Pittemstraat (Tielt)
Brugje over de Devebeek, waarvan onderbouw mogelijk daterend uit 1871 bij de rechttrekking van de huidige steenweg. Bakstenen boogbrugje met recentere ijzeren buisleuning.


ID: 134234 | Landschappelijk element

Vianderdomein

Hamelendreef (Tienen)
Recreatiedomein met drie vijvers en monumentale bakstenen brug, ongeveer 5 hectare, aangelegd in 1981-1982 op de resten van een recreatiedomein met zwembad, roeivijver en cafetaria uit de jaren 1930.


ID: 200153 | Bouwkundig element

Oude trambrug over de Gete

Molenstraat (Tienen)
Kleine, schuine boogbrug met trekband uit gewapend betonnen, geconstrueerd in 1941.